Station Zaandam nu in Zaanse stijl
Het vernieuwde station van Zaandam is officieel geopend. Op donderdag 24 september vond de heropening van het station, welke kenmerkend is aan de typische Zaanse groene huisjes, plaats. Vanwege de coronamaatregelen werd er geen groot feest gegeven, maar de foto's in deze reportage werpen toch een mooi blik op het nieuwe station van Zaandam die nu nog meer in Zaanse stijl is.
De opening werd voltrokken door Irma Winkenius (Regiodirecteur NS), Harro Homan (regiodirecteur ProRail) en Gerard Slegers (portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam en wethouder Mobiliteit. Met een ov-fiets hebben ze over het nieuwe fietspad een stukje gefietst, waarmee tegelijkertijd de openingshandeling plaatsvond.
De verbouwing heeft ongeveer 2 jaar geduurd. Het resultaat is een moderne spooroverbouwing in de typisch Zaanse stijl met een nieuwe entree tot het station voorzien van winkels, een fietspad dat het centrum en West met elkaar verbindt en een nieuwe fietsenstalling die plaats biedt aan 1.400 fietsen. Het vernieuwde stationsgebied is inmiddels al enige tijd in gebruik. Om het een feestelijk tintje te geven, is het stationsgebied op de dag van de opening in de bloemen gezet.
Vernieuwing
De stationshal van Zaandam onderging de afgelopen jaren een metamorfose en is volledig gemoderniseerd. De traverse over de sporen is nu veranderd in een complete overbouwing met een fietspad die over de sporen en de drukke verkeersweg is aangelegd. De slingervorm in de fietsbrug maakt de brug uniek.
Van een onopvallend station is het veranderd in een plek die van alle gemakken voorzien is voor reizigers en bezoekers. De winkels zijn heel herkenbaar aan de typische Zaanse stijl. Ook aan de achterkant van de winkels zijn vanuit de fietsenstalling de groene gevens van de winkels te zien. Hiermee het hele station nu een mooi geheel met het stationsgebied naar het centrum en het gemeentehuis toe.
Op de nieuwe overbouwing zijn nu tal van winkels geopend zoals AH to go, Kiosk, Smullers, Fudo Sushi en Simit Sarayi, een bloemist, een nagelspecialist en lectuurwinkel AKO. Ook is er een geldautomaat te vinden op de overbouwing. Twee nieuwe transparante liften in het stationsgebouw boven de sporen brengen de reizigers naar de perrons. De stationshal heeft nieuwe toegangspoortjes gekregen die in de lengte van de overbrugging gebouwd zijn waarmee het station een grotere capaciteit aan reizigers aan kan. Wel moeten reizigers na de poortjes een trappetje oplopen, maar voor mindervalide reizigers is er ook een overdekte hellingbaan aangelegd. In de stationshal zijn ook openbare toiletten, een OV-winkel en bagagekluisjes.
Over de overbouwing is nu ook een fietspad aangelegd die het centrum met de zuidzijde van de stad verbindt. De slingervormige fietsersbrug passeert ook de drukke Houtveldweg waarmee fietsen in Zaandam tevens een stuk veiliger gemaakt wordt. Met speciale borden wordt er benadrukt dat de slingerbrug niet bedoeld is voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen of buggy. Zij kunnen gebruik maken van de lift die hen naar het stationsplein brengt. De oude entree met de roltrap aan de zuidkant is ongewijzigd gebleven, maar komt niet meer uit in de oude traverse.
Schuin tegenover het nieuwe stationsgebouw is er nu ook een vrij te gebruiken fietsenstalling die plaats biedt aan 1.400 fietsen. De stalling is van binnen feloranje gekleurd, en is in een spiraal gebouwd waarmee je al lopend, zonder gebruik te maken van trappen met wielsleuven, een plekje voor je tweewieler kan vinden. Ook geeft de fietsenstalling een mooi uitzicht op de mooie Zaanse gevelgebouwen die in het stationsgebied staan. In het midden van de stalling is er een centrale trap aangebracht. Het concept van deze fietsenstalling is niet geheel onbekend en kennen we ook van de 'Fietsappel' bij station Alphen aan de Rijn.
Voor alle mensen in Zaandam, en ook voor de buitenlandse toeristen moet het station nu een stuk aangenamer en bekender aanvoelen. Een echte aanwinst voor Zaandam.