Busbrugfestival Zwolle verwelkomt 15.000 bezoekers

Het Busbrugfestival in Zwolle heeft vandaag 15.000 mensen mogen verwelkomen die graag een kijkje wouden nemen naar de nieuw geopende busbrug. Het bezoekersaantal was drie keer zoveel dan de gemeente verwacht had. De nieuwe brug is vandaag officieel geopend en jong en oud mochten deze dag voor de eerste en laatste keer over de brug wandelen.

In de middag vond de openingshandeling plaats waarbij de naam van de 110 meter lange brug werd gepresenteerd: Schuttebusbrug. De S-vormige brug is vernoemd naar Herman Schutte, de grondlegger van het Zwolse busvervoer. ProRail-topman Pier Eringa heeft de nieuwe Zwolse busbrug vandaag officieel overgedragen aan de gemeente Zwolle.

Busbrugfestival

De gehele dag vonden er diverse activiteiten plaats bij het busstation en op de busbrug. In de morgen werd er gestart met een hardloopevenement over de brug. Bij dit evenement deden er ongeveer 250 deelnemers mee. Kinderen tot en met twaalf jaar konden een route van ongeveer twee kilometer rennen, voor iedereen ouder dan twaalf was het mogelijk één of twee rondjes van ongeveer drie kilometer over de brug en het nieuwe busstation te lopen.

Omstreeks 13 uur werd de brug voor het publiek geopend, en waren er diverse oude museumbussen te bewonderen waar voorstellingen en optreden in te zien waren. Ook stationszanger Hans Jansen speeld ein één van de antieke bussen een aantal liedjes. Verder konden de bezoekers de brug ook vanaf het bouwterrein bewonderen.

Op het busstation konden bezoekers een kijkje nemen in de hulpverleningsauto's van de Incidenten-bestrijdingsdienst van ProRail, een ecologische bus bekijken en meedoen aan een escaperoom-spel in een bus. Jong en oud kon zich ook uitleven om de buitenkant van een bus te bekliederen met stift.

Geinteresseerden kon gedurende de hele dag een kijkje nemen bij het informatiecentrum waar uitleg werd gegeven over de bouw van de bijzondere spoorbrug en de ontwikkeling van het Zwolse stationsgebied.

De dag van het festival werd afgesloten met een muziekevenement voor jong en oud.

Schuttebusbrug

ProRail is in 2017 begonnen met de bouw van de iconische S-vormige 'Schuttebusbrug'. De brug is door het Belgische constructiebedrijf Victor Buyck inelkaar gelast. De delen waren per stuk ongeveer 10 meter. Uiteindelijk is de duizend ton zware brug in het Pinksterweekend van vorig jaar tijdens een buitendienststelling van een weekend, met Zwitserse precisie op zijn plek gezet door een transportbedrijf die voor zulke operaties over speciale voertuigen beschikt. Deze verhuziingsklus ging gepaard met andere werkzaamheden op het spoor, waarbij ProRail ook de bovenleiding en de infrastructuur van het spoor rondom Zwolle heeft aangepast.

Impressie

Foto: Treinenweb.nl

Foto: Treinenweb.nl

Foto: Treinenweb.nl

Foto: Treinenweb.nl

Foto: Treinenweb.nl

Foto: Treinenweb.nl
Foto's: Treinenweb.nl