Internet in de trein uitgesteld

Treinreizigers blijven voorlopig verstoken van de hun al jaren geleden beloofde internetverbinding. De Nederlandse Spoorwegen maakten maandagmiddag bekend dat een samenwerkingsverband met KPN is beëindigd.
Beide partijen waren bezig met het realiseren van internet, actuele reisinformatie en infotainment in de trein.

Volgens NS waren de plannen "te grootschalig en bedrijfseconomisch niet haalbaar". De kosten voor het inbouwen van hardware pakten hoger uit dan voorzien en de belangrijkste financieringsbron, reclame-inkomsten, valt tegen.

De mededeling van NS komt op een opvallend moment aangezien PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom deze dag nog met een noodkreet over het uitblijven van internet in de trein kwam, nog voordat de NS met dit nieuws naar buiten kwam..

"NS werkt al sinds 2004 aan internet in de trein en het komt maar niet van de grond. Reden te meer om de minister op te roepen NS en spoorbeheerder ProRail onder druk te zetten." aldus Diederik Samsom vanavond.

Samsom wil dat het Rijk 15 miljoen euro uittrekt om snel internet in de trein te krijgen. Volgens hem vergt dat een totale investering van 50 tot 100 miljoen euro, waarbij NS en ProRail en eventuele andere commerciële partijen opdraaien voor de overige kosten.