Extra geld beschikbaar voor Nedersaksenlijn en flessenhals bij Meppel

Er komt extra geld beschikbaar voor de ontwikkeling van de Nedersaksenlijn en de flessenhals bij Meppel. (Foto: Treinenweb)
Er komt extra geld beschikbaar voor de ontwikkeling van de Nedersaksenlijn en de flessenhals bij Meppel. (Foto: Treinenweb)

Het kabinet heeft in de voorjaarsnota 1,9 miljard euro gereserveerd voor de aanleg van de Nedersaksenlijn, een nieuwe spoorverbinding tussen Groningen en Enschede. Dit is duidelijk geworden uit het marathonoverleg van het kabinet over voorjaarsnota. 

Hiermee komt er groen licht voor de aanleg van ongeveer 30 kilometer spoor tussen Emmen en Veendam, wat zorgt voor een directe treinverbinding van Groningen naar zowel Emmen als Enschede. Ook komt er 100 miljoen euro vrij voor verbetering van de flessenhals bij Meppel.

Afkomstig van Lelylijn

Het budget is afkomstig uit een pot van 3,4 miljard euro die oorspronkelijk bestemd was voor de Lelylijn. Hoewel de Tweede Kamer eind vorig jaar met brede steun een motie van NSC, BBB en CDA aannam om dit geld uitsluitend voor de Lelylijn te gebruiken, mag het kabinet deze motie toch negeren. Het geld zal worden gebruikt voor een MIRT-verkenning, waarin de plannen voor de missende schakel in het spoortraject verder wordt uitgewerkt.

Plannen voor Nedersaksenlijn

De provincies Drenthe en Groningen hebben ambitieuze plannen op het gebied van woningbouw, onderwijs en economische groei langs de toekomstige Nedersaksenlijn. Volgens beide overheden is de aanleg van de spoorverbinding echter een noodzakelijke voorwaarde om deze ontwikkelingen mogelijk te maken.

"Dit is voor Noordoost-Nederland verschrikkelijk goed nieuws", vertelt een verheugde Roel Barkhof van de Stichting Nedersaksenlijn tegenover RTV Noord. "Dit brengt zo veel met zich mee. Neem de doorontwikkeling van Ter Apel, de verbouwing van het stationsgebied in Stadskanaal. En dan komt dit bericht. Daar kunnen we alleen maar heel erg blij van worden."

Geen einde van Lelylijn

Volgens de fractie BBB betekent het niet dat de Lelylijn, de geplande spoorverbinding tussen Groningen en Lelystad, van tafel is nu er geld uit die pot naar de Nedersaksenlijn gaat. Er zou een nieuwe financiële reservering moeten komen via de Ontwikkelingsstrategie Opvallend is dat de Tweede Kamer in december nog een motie aannam waarin stond dat het geld voor de Lelylijn niet aan andere projecten mocht worden besteed. Die motie werd toen gesteund door alle vier coalitiepartijen.

Flessenhals bij Meppel

In de voorjaarsnota is ook 100 miljoen euro extra gereserveerd om de knelpunten bij station Meppel aan te pakken. Het station is een belangrijk knooppunt voor al het treinverkeer van en naar het noorden, maar kampt regelmatig met storingen en capaciteitsproblemen. Eerder was al 75 miljoen euro beschikbaar gesteld voor uitbreidingen op station Meppel zelf, zoals een vierde perron en spoorwijzigingen. Daarmee worden intercity’s en Sprinters beter worden gescheiden, en is er meer ruimte op het spoor bij verstoringen.

Helaas staan deze maatregelen niet garant voor een volledige oplossing. Het traject tussen Meppel en Zwolle telt slechts twee sporen en dertien gelijkvloerse overwegen, wat een grote belemmering vormt voor de doorstroming van het treinverkeer. De extra 100 miljoen euro is bedoeld om een aantal van deze overwegen te vervangen door tunnels of viaducten, zodat de betrouwbaarheid en capaciteit van het spoortraject verder verbeterd kunnen worden.