Stoomtreinen in Efteling rijden weer op volle kracht

Stoomtrein Moortje rijdt als tweede locomotief weer rond in attractiepark De Efteling. (Foto: Rob Dammers)
Stoomtrein Moortje rijdt als tweede locomotief weer rond in attractiepark De Efteling. (Foto: Rob Dammers)

De Efteling hoeft de Stoomtrein-attractie niet meer wekelijks enkele dagen stil te leggen. Door een tekort aan werkende locomotieven was deze klassieke attractie de afgelopen maanden regelmatig buiten gebruik. Nu de locomotief Moortje is gerepareerd, kan de trein weer dagelijks rijden.

Moortje rijdt nu samen met locomotief Trijntje op het spoor. Trijntje moet één dag per week stil staan om de ketel af te laten koelen voor schoonmaak. Voor de reparatie van Moortje was het regelmatig stilleggen van de attractie de enige mogelijkheid. Nu Moortje weer 'in running' is, kan het park elke dag weer rijden, en soms op piekdagen twee treinen tegelijkertijd laten rijden.

Het park beschikt ook over een derde stoomlocomotief, genaamd Aagje, maar die staat al enkele jaren aan de kant met een defecte stoomketel.

Elektrisch

De Efteling heeft aangekondigd dat de Stoomtrein in de toekomst elektrisch zal rijden. Deze winter wordt de eerste elektrisch aangedreven locomotief geïntroduceerd. Om het nostalgische gevoel voor de parkbezoekers te behouden zullen er showeffecten worden aangebracht. De eerste locomotief die elektrisch zal gaan rijden zal Aagje worden, die met een defect momenteel langdurige tijd stil staat, daarna zal Moortje volgen.