Rover: Toeslag moet verdwijnen van HSL vanwege snelheidsverlaging

Als het aan Rover ligt zullen deze toeslagzuiltjes uit moeten worden gezet. (Foto: Treinenweb)
Als het aan Rover ligt zullen deze toeslagzuiltjes uit moeten worden gezet. (Foto: Treinenweb)

De verplichte toeslag voor reizigers die op de HSL reizen tussen Schiphol en Rotterdam Centraal moet er af, vindt reizigersvereniging Rover. "Treinen over de hogesnelheidslijn blijven tot in 2026 op lager snelheid rijden. Er kan niet langer met goed fatsoen een toeslag voor deze treindienst gevraagd worden", stelt de vereniging.

De snelheid op de HSL is op enkele stukken al een tijd verlaagd naar 80 km per uur in verband met fouten in de constructie van het spoor. Door alle snelheidsbeperkingen zijn de reizigers langer onderweg, maar blijft de toeslag even hoog, concludeert Rover. Rover-directeur Freek Bos stelt dat de lagere snelheid op het spoor 'een hele onaangename, lelijke verrassing voor reiziger' is, maar pleit wel dat de toeslag voorlopig opgeheven moet worden: "De hogesnelheidstreinen rijden het traject deels met de snelheid van een streekbus. Je kunt hier met goed fatsoen geen toeslag voor vragen". Ook moeten de toeslagabonnementen worden terugbetaald stelt de organisatie.

NS laat weten de toeslagen te blijven vragen omdat het bedrijf er zelf ook voor moet betalen om over de HSL te mogen rijden. Rover vindt dat dit niet het probleem van de reiziger mag zijn. "Als NS moet betalen voor een slecht product dan is het aan NS om compensatie af te dwingen in plaats van dit aan de reiziger door te blijven rekenen", aldus Freek Bos.