NS laat tijdens Grand Prix weer extra treinen rijden naar Zandvoort

NS laat van 23 augustus tot en met 25 augustus tijdens Grand Prix weer extra treinen rijden naar Zandvoort. (Foto: Treinenweb)
NS laat van 23 augustus tot en met 25 augustus tijdens Grand Prix weer extra treinen rijden naar Zandvoort. (Foto: Treinenweb)

Vanaf 23 tot en met 25 augustus vindt de Formule 1 Grand Prix weer plaats in Zandvoort, en ook dit jaar zal de NS weer een uitzonderlijke dienstregeling met de vijf-minuten-trein laten rijden naar de populaire strand- en circuitplaats.

Tijdens deze periode worden er duizenden racefans vervoerd tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort. Het circuit is op loopafstand van het station, en met de inzet van twaalf treinen per uur naar Zandvoort, wil NS ook dit jaar reizigers op een duurzame manier vervoeren. Zodra er op Zandvoort een trein aankomt zal er direct ook een trein in de tegengestelde richting vertrekken.

Omvangrijke operatie

Tijdens het raceweekend verwacht NS per dag zo'n 50.000 treinreizigers. Daarom zijn er ruim 300 extra medewerkers aan het werk om reizigers te helpen. De NS spreekt over 'een enorme logistieke operatie omdat er op een normale dag twee tot vier treinen per uur op dit traject rijden'.

Eelco van Asch, Directeur Operatie NS, spreekt over een uitdagend weekend: "Het is vakantieperiode, ook voor een deel van onze collega’s. Naast de Formule 1 staan er ook andere evenementen op het programma, zoals festival Zand in Almere. Daarnaast wordt er op verschillende plaatsen in het land door ProRail aan het spoor gewerkt. We hebben daarom in het hele land de dienstregeling moeten aanpassen. Zo rijden we de meeste treinen daar waar we de meeste reizigers verwachten."

Ook op de perrons worden maatregelen getroffen om de drukte te doseren. Zo worden er crowd-control hekken geplaatst, en wordt het middenperron gebruikt voor de grootste loopstromen die vanuit of naar Zandvoort bewegen. Ook worden de buitenste perrons weer open gesteld.

Belangrijkste maatregelen

Om de drukte in goede banen te leiden en eventuele verstoringen snel te verhelpen, nemen NS en ProRail de volgende maatregelen:

  • Op donderdag 22 augustus worden de benodigde treinen klaargezet in Amsterdam en Zandvoort.
  • Treinen richting Amsterdam worden verlengd en Sprinters tussen Amsterdam en Zandvoort rijden op maximale lengte.
  • Elk van deze treinen heeft twee machinisten en een conducteur zodat de trein na aankomst ook weer snel kan vertrekken.
  • Extra perrons op station Zandvoort en een extra trap op station Haarlem zorgen voor een goede scheiding van reizigersstromen.
  • Van vrijdag tot en met zondag zijn er dagelijks ruim 300 extra collega's actief.
  • Op stations staan medewerkers klaar om reizigers te informeren en de weg te wijzen, terwijl extra in- en uitcheckpalen zorgen voor soepel in- en uitchecken.
  • Overwegen tussen Halfweg en Zandvoort worden afgesloten met omrijd-routes voor wegverkeer.
  • Extra storingsploegen, een sleeplocomotief en een reservetrein staan paraat om eventuele technische storingen direct aan te pakken.

Reisadvies

NS adviseert reizigers tijdens deze periode om voor vertrek de reisplanner te raadplegen en rekening te houden met grote drukte in de treinen en op de stations richting Zandvoort. De dienstregeling wordt in het hele land aangepast vanwege de diverse evenementen in combinatie met werkzaamheden aan het spoor door ProRail.

Het advies aan reizigers is om vooraf het NS Dutch Grand Prix (DGP) Retour aan te schaffen. Reizigers zonder abonnement kunnen ook in- en uitchecken met hun bankpas. Vanwege de grote drukte kunnen fietsen tot 14.00 uur niet mee in treinen richting Amsterdam. Tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit de hele dag.