Hogesnelheidslijn tussen Brussel en Franse grens buiten gebruik

 (Foto: Eric Verstraeten)
(Foto: Eric Verstraeten)

De hogesnelheidslijn tussen Brussel en de Franse grens is vanwege werkzaamheden buiten dienst van 12 tot en met 29 augustus. Tijdens deze periode zullen de hogesnelheidstreinen gebruikmaken van het reguliere spoor, wat zorgt voor een langere reistijd.

De Belgische spoorbeheerder Infrabel kondigde eerder dit jaar aan dat de oudste hogesnelheidslijn van België, in gebruik sinds 1997, wordt gerenoveerd. De werkzaamheden, waarvoor een investering van 310 miljoen euro is voorzien, zullen tien jaar duren en meestal ’s nachts plaatsvinden. Echter, elke zomer zal de lijn gedurende ongeveer twee weken volledig buiten gebruik zijn.

Momenteel vindt de eerste onderbreking plaats. De Eurostar en TGV INOUI worden via een alternatieve route via het reguliere spoor omgeleid, met langere reistijden tot gevolg. Eurostar verwacht dat de reistijd met een halfuur zal toenemen, zowel tussen Brussel en Parijs als tussen Brussel en Londen.

HSL-1

De hogesnelheidslijn van Brussel naar Frankrijk (HSL-1) heeft een lengte van 74 kilometer. Dagelijks rijden er zo’n honderd treinen overheen. De spoorlijn begint echter gebreken te vertonen. Om ervoor te zorgen dat de snelheid uit veiligheidsoverwegingen niet verlaagd moet worden, zal er in de komende periode ingrijpend onderhoud plaatsvinden.