Stadler levert batterijtreinen aan het Deense Lokaltog

Stadler levert batterijtreinen aan het Deense Lokaltog. (Foto: Stadler)
Stadler levert batterijtreinen aan het Deense Lokaltog. (Foto: Stadler)

De Zwitserse treinbouwer Stadler zal batterijtreinen leveren aan de Deense vervoerder Lokaltog. Al eerder was de levering gegund aan het Spaanse CAF, maar nadat er bezwaar werd aangetekend moest de aanbesteding opnieuw plaatsvinden en kwam Stadler uit de bus als winnaar van het contract.

Meer dan twee jaar geleden begon de aanbesteding rond de nieuwe batterijtreinen voor de regio Sjolland. In februari 2022 schreef Lokaltog een aanbesteding uit voor de aanschaf van veertien treinen, met een optie op tien extra. Eind november van dat jaar werd de Spaanse fabrikant CAF uitgeroepen tot winnaar van de aanbesteding, waarmee het bedrijf Siemens en Stadler achter zich liet. Echter, een van de concurrenten diende een bezwaar in, waarna de aanbesteding twee weken later werd geannuleerd en CAF het contract alsnog misliep.

Na een jaar van voorbereiding lanceerde Lokaltog in november 2023 een nieuwe aanbesteding, rekening houdend met eerdere bezwaren. CAF, Siemens en Stadler namen opnieuw deel, maar Siemens werd uitgesloten vanwege het niet voldoen aan de voorwaarden. Uiteindelijk beoordeelde Lokaltog het bod van Stadler als het beste. Hiermee zal Stadler zijn Flirt Akku igaan leveren aan de Deense maatschappij.

Het contract is nog niet definitief en zal in oktober door de regionale raad van Sjolland worden goedgekeurd.