NS rijdt vanaf vandaag weer de Grand Prix dienstregeling van en naar Zandvoort

De NS rijdt vanaf vandaag weer op volle sterkte van en naar Zandvoort. (Foto: Treinenweb)
De NS rijdt vanaf vandaag weer op volle sterkte van en naar Zandvoort. (Foto: Treinenweb)

De Grand Prix in Zandvoort is vrijdag begonnen. Voor de vierde keer op een rij rijdt de NS ook dit jaar op vrijdag en het hele weekend een uitzonderlijke dienstregeling met twaalf treinen per uur/per richting tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort. Dit betekent dat er iedere vijf minuten een trein naar de bad- en raceplaats rijdt.

Tijdens deze periode worden er duizenden racefans vervoerd tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort. Het circuit is op loopafstand van het station, en met de inzet van twaalf treinen per uur naar Zandvoort, wil NS ook dit jaar reizigers op een duurzame manier vervoeren. Zodra er op Zandvoort een trein aankomt zal er direct ook een trein in de tegengestelde richting vertrekken.

Omvangrijke operatie

Tijdens het raceweekend verwacht NS per dag zo'n 50.000 treinreizigers. Daarom zijn er ruim 300 extra medewerkers aan het werk om reizigers te helpen. De NS spreekt over 'een enorme logistieke operatie omdat er op een normale dag twee tot vier treinen per uur op dit traject rijden'.

Naast de Grand Prix activiteiten staan er ook andere landelijke evenementen op het programma, zoals festival Zand in Almere. Daarnaast wordt er op verschillende plaatsen in het land door ProRail aan het spoor gewerkt. Hierdoor heeft de NS op diverse trajecten in je het land de dienstregeling moeten aanpassen of ander materieel ingepland dan er normaal rijdt.

Er worden op de perrons van Amsterdam en Zandvoort maatregelen genomen om de drukte te reguleren. Zo worden er crowd-control hekken neergezet. Het middenperron op Zandvoort dient voor de grootste stroom voetgangers die van of naar Zandvoort gaan. Daarnaast worden de twee buitenste perrons opnieuw opengesteld.

Maatregelen

Om de drukte in goede banen te leiden en snel in te kunnen grijpen bij eventuele verstoringen, nemen NS en ProRail diverse maatregelen. Zo worden op donderdag 22 augustus de benodigde treinen klaargezet in zowel Amsterdam als Zandvoort, waarbij treinen richting Amsterdam worden verlengd en Sprinters tussen deze steden op maximale lengte rijden. Elk van deze treinen beschikt over twee machinisten en een conducteur om een snelle doorstroom te garanderen.

Extra perrons op station Zandvoort en een extra trap op station Haarlem zullen bijdragen aan een logische scheiding van reizigersstromen. Vanaf vrijdag tot en met zondag zet NS dagelijks ruim 300 extra medewerkers in om bezoekers de weg te wijzen. Extra in- en uitcheckpalen moeten zorgen voor een soepele doorstroom.

De spoorwegovergangen tussen Halfweg en Zandvoort worden afgesloten waarbij wegverkeer wordt omgeleid. Daarnaast staan extra storingsploegen, een sleeplocomotief en een reservetrein paraat om technische problemen direct aan te pakken.

Reisadvies

NS raadt reizigers aan om tijdens deze periode vooraf de reisplanner te controleren en rekening te houden met de grote drukte in treinen en op stations richting Zandvoort. De dienstregeling wordt landelijk aangepast vanwege verschillende evenementen en werkzaamheden aan het spoor door ProRail.

Reizigers wordt aangeraden om van tevoren het NS Dutch Grand Prix (DGP) Retour aan te schaffen. Voor wie geen abonnement heeft, is het ook mogelijk om in- en uit te checken met een bankpas. Vanwege de verwachte drukte zijn fietsen tot 14.00 uur niet toegestaan in treinen richting Amsterdam, en tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit verbod de hele dag.