Rover-Limburg hekelt onbetrouwbare Drielandentrein

Een Drielandentrein FLIRT van Arriva op station Heerlen (Foto: Treinenweb)
Een Drielandentrein FLIRT van Arriva op station Heerlen (Foto: Treinenweb)

De Limburgse afdeling van reizigersvereniging Rover heeft grote zorgen geuit over de onbetrouwbaarheid van de treinverbinding tussen Luik, Maastricht, Heerlen en Aken, die al vijf jaar kampt met structurele problemen.

Deze problemen op de Drielandentrein worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals personeelsuitval, materieeltekorten en vertraagde goederentreinen die voorrang krijgen op passagierstreinen. Deze situatie zorgt ervoor dat reizigers in de regio niet kunnen rekenen op een betrouwbare dienstregeling, met als gevolg dat ze vaak te maken krijgen met vertragingen, gemiste aansluitingen wat tot veel frustratie leidt.

Ontevreden reizigers

Voorzitter van Rover-Limburg, Kees Braam, geeft aan dat reizigers vaak niet verder komen dan Heerlen omdat de trein naar Maastricht niet doorrijdt. Volgens Braam is dit probleem een duidelijk voorbeeld van de bredere onbetrouwbaarheid van de dienstregeling in de regio. De situatie wordt bovendien verergerd doordat vertraagde treinen vanuit Aken spoor 4 in Heerlen bezet houden, waardoor andere treinen niet kunnen vertrekken en reizigers hun aansluitingen missen, vooral richting Eindhoven. Dit leidt tot lange wachttijden en veel ontevredenheid onder de reizigers.

Aanpak

Om deze problemen aan te pakken, heeft Rover-Limburg voorgesteld om spoor 4 in Heerlen te splitsen in twee delen, 4a en 4b. Dit zou voldoende ruimte bieden om twee treinen achter elkaar te laten halteren, waardoor de negatieve gevolgen van de vertragingen beperkt kunnen worden. Rover-Limburg benadrukt dat dit een relatief kleine ingreep is die kan zorgen voor een betere en betrouwbare dienstregeling

De vereniging is van plan om de kwestie via het reizigersoverleg aan de provincie voor te leggen in de hoop dat er snel oplossingen worden gevonden voor de voortdurende problemen.