GO Sharing trekt zich terug uit grote delen van Nederland

GO Sharing trekt zich terug uit grote delen van Nederland, en blijft achter in Amsterdam en Haarlem. (Foto: Go Sharing)
GO Sharing trekt zich terug uit grote delen van Nederland, en blijft achter in Amsterdam en Haarlem. (Foto: Go Sharing)

Het bedrijf GO Sharing, die felgroene deelfietsen en -scooters verhuurt, heeft zich teruggetrokken uit elf steden heeft 5.000 scooters weggehaald uit Nederland. Dat meldt de NOS. Het bedrijf blijft alleen in Amsterdam en Haarlem actief.

Volgens topman Mudzahid Beslija van GO Sharing, dat vorig jaar door het Turkse BinBin werd overgenomen, zijn niet alle steden winstgevend voor het scooterbedrijf. Naast de lage winstgevendheid zijn ook vernielingen van scooters en de invoering van de helmplicht redenen voor het bedrijf om zich uit bepaalde steden terug te trekken. GO Sharing noemt ook de helmplicht "extreme regelgeving".

Huur van deelscooters

Een deelscooter, deelfiets of e-bike huur je eenvoudig via een app, waarbij je per minuut betaalt en het vervoersmiddel overal kunt achterlaten. In Nederland zijn er ongeveer 12.500 deelscooters, volgens CBS-cijfers uit 2022. Door het vertrek van GO Sharing blijven in veel steden alleen Felyx en Check over. Beide bedrijven hebben tot nu toe vooral verlies geleden, maar doen hun uiterste best zich nog steeds staande te houden. Hoewel de deelscooters snel populair werden, moeten deze aanbieders zich nu staande houden in een veranderende markt.

Via de NS-app is het mogelijk om een deelscooter te huren. In 2020 hield de NS nog een proef met zowel Go Sharing als Check. Nadat de proef voorbij was werken ze enkel samen met zowel Felyx en Check.