Schiphol spant kort geding aan vanwege staking NS

Schiphol spant een kort geding aan vanwege de aankomende staking bij NS. (Foto: Treinenweb)
Schiphol spant een kort geding aan vanwege de aankomende staking bij NS. (Foto: Treinenweb)

Luchthaven Schiphol zal  een kort geding aangespannen vanwege de geplande staking van de het openbaar vervoer op woensdag, waaraan onder meer NS aan meedoet. De luchthaven wil dat er, ondanks de staking, treinen blijven rijden tussen Schiphol en Amsterdam Centraal. De vakbond heeft echter laten weten dat ze deze eis "vierkant" naast zich neerleggen en vasthouden aan hun besluit om te staken.

De staking die gepland staat voor 11 september is bedoeld om aandacht te vragen voor de situatie van mensen met zware beroepen. Werknemerswillen hiermee het kabinet onder druk zetten om de zogenoemde RVU-regeling te verlengen, die eind volgend jaar afloopt. Deze regeling maakt het mogelijk dat mensen met fysiek zwaar werk drie jaar eerder met pensioen kunnen gaan.

Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor, benadrukt dat de staking ruim van tevoren is aangekondigd en dat Schiphol hierover uitvoerig is geïnformeerd. Hij vindt dat het recht om te staken een belangrijk grondrecht is dat gerespecteerd moet worden.

Bereikbaarheid van luchthaven

Schiphol daarentegen benadrukt dat het openbaar vervoer van groot belang is voor de bereikbaarheid van de luchthaven voor zowel reizigers als personeel, vooral tijdens de vroege ochtenduren tussen 04.00 uur en 08.00 uur. De luchthaven geeft aan dat er in de afgelopen periode overleg is geweest over de mogelijkheid van de inzet van een pendeltrein tijdens de staking, maar dat dit niet heeft geleid tot een akkoord. Omdat er geen andere oplossing voorhanden is, ziet Schiphol zich genoodzaakt een kort geding aan te spannen.

In 2019 vond er een ook een kort geding plaats waarin de rechter besloten had dat er tussen Amsterdam en Schiphol een pendeltrein moest rijden. Toen ging het om een staking die de hele dag duurde.