Woensdagochtend geen treinverkeer en streekvervoer, maar wel treinen naar Schiphol

Woensdagochtend tussen 04:00 en 08:00 uur rijdt er vanwege een staking geen treinverkeer en streekvervoer, maar rijden er wel treinen naar Schiphol Airport. (Foto: Dfqn13)
Woensdagochtend tussen 04:00 en 08:00 uur rijdt er vanwege een staking geen treinverkeer en streekvervoer, maar rijden er wel treinen naar Schiphol Airport. (Foto: Dfqn13)

De FNV vakbond heeft voor woensdag 11 september een staking in het openbaar vervoer aangekondigd. Als gevolg hiervan rijden er woensdagochtend in het hele land van 4.00 tot 8.00 uur geen NS-treinen en streekvervoer van Arriva, Keolis en Qbuzz. Wel blijft Schiphol vanaf Amsterdam Centraal bereikbaar met de trein. NS adviseert reizigers hun reis uit te stellen.

De voorbereidingen voor de start van de dienstregeling bij NS beginnen normaal gesproken vroeg in de ochtend. Door de vakbondsstaking beginnen de voorbereidingen dit keer echter pas om 8.00 uur, waarna de dienstregeling geleidelijk wordt opgestart. Naar verwachting zullen de treinen in de loop van de dag de normale dienstregeling gaan rijden. Reizigers wordt aangeraden om kort voor vertrek de reisplanner te checken.

Nieuwe vervroegd pensioen regeling

Spoorwegpersoneel, waaronder conducteurs en machinisten, staakt omdat er geen nieuwe regeling voor vervroegd pensioen is. De huidige regeling verloopt dit jaar, en vakbonden eisen een permanente oplossing. Onderhandelingen met minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zijn mislukt, wat heeft geleid tot stakingen in verschillende sectoren. Ook politieagenten staken, wat al heeft geleid tot het afgelasten van voetbalwedstrijden zoals Ajax-FC Utrecht en Feyenoord-Ajax. De acties gaan door totdat er een nieuwe regeling komt.

NS geeft aan begrip te hebben voor de zorgen van collega's over het aflopen van de regeling, maar vindt het buitengewoon vervelend dat reizigers nu de dupe worden van een conflict tussen de vakbond en de Nederlandse overheid. Ze benadrukken dat NS zelf geen partij hierin is.

Internationale reizen en reizen naar Schiphol

Naast het treinverkeer en de rest van het openbaar vervoer rijden ook alle internationale treinen niet in de ochtend. Vanaf 08:00 uur start NS de dienstregeling geleidelijk op. Op de website van NS International is een overzicht te vinden welke internationale treinen uitvallen. Ook in de aanloop naar woensdag vielen er dinsdag al treinen bij Eurostar uit.

Station Schiphol blijft tijdens de staking zeer beperkt bereikbaar met de trein. Dat is dinsdagmiddag besloten tijdens een kort geding welke door Schiphol aangespannen was. Er rijden treinen per uur tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. NS adviseert reizigers van en naar Schiphol om, als de mogelijkheid er is, te kiezen voor alternatief vervoer.