NS en Rode Kruis gaan samenwerken bij grote verstoringen op het spoor

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

Het Rode Kruis en de NS hebben een samenwerking aangekondigd om bij langdurige verstoringen op het spoor een samenwerking te verlenen. Hierbij zullen Rode Kruis-vrijwilligers bijspringen om gestrande reizigers te ondersteunen of op te vangen. Het gaat om een pilot voor een jaar.

Bij hitte, kou of op een laat tijdstip kan een treinverstoring voor de reiziger vervelende gevolgen hebben. Extra ondersteuning is dan fijn. Met dat idee in gedachten werken het Rode Kruis en NS samen. Vrijwilligers bieden hulp aan mensen door kleine diensten te verlenen, een luisterend oor te bieden, of in sommige gevallen een overnachting te regelen. De nadruk ligt hierbij op mensen die minder goed in staat zijn om zichzelf te redden.

Tot nog toe sprong de hulporganisatie alleen bij tijdens grote verstoringen op het spoor, wanneer de Veiligheidsregio het Rode Kruis inschakelde, maar vanaf nu kan de NS dus ook zelf direct het Rode Kruis oproepen.

Harm Goosens (directeur van het Rode Kruis) heeft lof over de samenwerking: "In heel Nederland staan onze vrijwilligers dag en nacht klaar tijdens rampen en incidenten, groot en klein. Daarom past deze samenwerking met de NS ons ook uitstekend: hier zijn we goed in. Hierom bestaat het Rode Kruis: mensen helpen en menselijk lijden verminderen."

Ook Eelco van Asch (NS Directeur Operatie) is verheugd op de samenwerking met het Rode Kruis: "Zowel het Rode Kruis als NS staan midden in de maatschappij. We willen er zijn voor onze reizigers en collega’s, ook als het een keer tegenzit. Het Rode Kruis vult NS bij zulke grote storingen heel goed aan."