Utrecht Centraal haalt derde plaats op ranglijst van Europese stations

Het centraal station van Utrecht staat op de derde plaats van de European Railway Station Index. (Foto: HarryNL)
Het centraal station van Utrecht staat op de derde plaats van de European Railway Station Index. (Foto: HarryNL)

De OV-terminal van Utrecht Centraal heeft in 2024 de derde plaats behaald in de European Railway Station Index, waarmee het zich positioneert als een van de beste treinstations van Europa. De index, die wordt samengesteld door het Consumer Choice Centre (CCC), rangschikt de 50 grootste treinstations op basis van passagiersvriendelijkheid.

Utrecht Centraal is twee plaatsen gestegen ten opzichte van vorig jaar, wat te danken is aan de ruime verscheidenheid aan winkels en de uitstekende faciliteiten die het station biedt. Dit maakt het station bijzonder populair onder reizigers; maar liefst 93,2 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze in het station winkelen.

Consumer Choice Centre

Het Consumer Choice Centre (CCC) is een organisatie die zich richt op consumentenkeuzes en marktwerking. Het CCC onderzoekt voornamelijk grotere stations in Europa op criteria zoals passagiersaantallen, wachttijden, vertragingen, toegankelijkheidsopties, toegang tot gratis internet, en de beschikbaarheid van restaurants, winkels en andere diensten. Deze evaluatie helpt bij het identificeren van de meest passagiersvriendelijke treinstations in Europa, waarbij een goede balans tussen toegankelijkheid, service en faciliteiten centraal staat.

Zwitserland op eerste twee plaatsen

Zürich HB en Bern, beide in Zwitserland, staan respectievelijk op de eerste en tweede plaats in de ranglijst van 2024, wat aangeeft dat zij ook uitstekende voorzieningen en diensten bieden aan reizigers. Amsterdam Centraal, dat vorig jaar nog op de achtste plaats stond, is gedaald naar de twaalfde plaats, waarschijnlijk door de grootschalige werkzaamheden op het station. Deze veranderingen hebben een negatieve invloed gehad op de algehele reizigerstevredenheid op dit station. De werkzaamheden aan het station van onze hoofdstad zullen naar verwachting tot ongeveer 2030 gaan duren.