Vals alarm na melding over mogelijk dodelijk virus bij reiziger

Een archieffoto van een langeafstandstrein op station Hamburg Hbf. (Foto: Kevin Hackert)
Een archieffoto van een langeafstandstrein op station Hamburg Hbf. (Foto: Kevin Hackert)

Twee treinpassagiers in Hamburg, die verdacht werden van een besmetting met het marburgvirus, zijn negatief getest. Dit betekent dat zij het virus, dat zeer besmettelijk en dodelijk is, niet hebben opgelopen, zoals aanvankelijk werd gevreesd.

De passagiers, een geneeskundestudent en zijn vriendin, werden woensdag uit een intercity gehaald vanwege de verdenking. Hierdoor werd een deel van station Hamburg tijdelijk afgesloten. De 26-jarige student was net teruggekeerd uit Rwanda, waar hij in een ziekenhuis had gewerkt waar hij contact zou hebben gehad met een patiënt die besmet zou zijn geweest met het gevaarlijke virus.

Onderweg van Frankfurt naar Hamburg voelde de student zich grieperig en schakelde hij de hulpdiensten in. Omdat hij eerder contact zou hebben gehad met een besmet persoon werd er op grote schaal ingegrepen.

Marburgvirus

Het marburgvirus is zeldzaam, maar zeer besmettelijk en dodelijk, met een sterftecijfer tot 90% bij ernstige klachten. Symptomen beginnen met koorts, hoofdpijn, overgeven, en spierpijn, gevolgd door ernstige bloedingen en orgaanuitval. Het virus wordt voornamelijk overgedragen door besmette vleermuizen en verspreidt zich onder mensen via contact via lichaamsvloeistoffen zoals bloed en speeksel.

Het virus lijkt op ebola en treft vooral mensen die op intensive care-afdelingen werken. Hoewel het weinig voorkomt, blijft de kans op besmetting hoog bij direct contact met geïnfecteerde personen, wat het RIVM ertoe brengt het als zeer besmettelijk te beschouwen. Besmettingen zijn eerder gemeld in landen zoals Equatoriaal-Guinea, Ghana en Guinee.

In Rwanda, waar 36 mensen besmet zijn en elf mensen zijn overleden, wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin. Mensen die contact hebben gehad met besmette patiënten worden nauwlettend in de gaten gehouden om verdere verspreiding te voorkomen.