Arriva blijft tot minstens 2036 vervoerder in Achterhoek en Rivierenland

Arriva blijft tot minstens in 2026 vervoerder in Rivierenland en de Achterhoek. Deze treinen zullen de komende jaren een opknapbeurt krijgen. (Foto: Roel Hemkes)
Arriva blijft tot minstens in 2026 vervoerder in Rivierenland en de Achterhoek. Deze treinen zullen de komende jaren een opknapbeurt krijgen. (Foto: Roel Hemkes)

Vanaf 14 december 2025 verzorgt Arriva opnieuw het openbaar vervoer in vervoergebied: Achterhoek-Rivierenland. Het gaat om het busvervoer en het regionaal treinvervoer in de Achterhoek, inclusief de nieuwe RegioExpres. Maar ook de treindienst tussen Tiel en Arnhem.

Deze concessie-overeenkomst loopt van 14 december 2025 tot december 2035. Met een mogelijkheid om te verlengen tot uiterlijk december 2042. Vervoerders Arriva, EBS en Keolis waren de 3 inschrijvers om het regionale OV in de Achterhoek en Rivierenland te mogen verzorgen, waarmee Arriva het beste werd beoordeeld. Bij deze vervoerder is onder meer het aanbod aan busvervoer hoger dan in de aanbesteding werd gevraagd. Uiteindelijk zullen bij aanvang de bussen aan de zero-emissie eis voldoen, en worden de treinen vanaf dat moment geleidelijk opgeknapt en voorzien van toiletten.

Betere verbindingen

Het OV-netwerk van Arriva wordt aantrekkelijker gemaakt en de buslijnen sluiten meer op elkaar aan. De bereikbaarheid, vooral in het landelijk gebied, wordt daarmee groter. Een aantal belangrijke buslijnen gaan vaker per uur rijden. Ook komen er nieuwe buslijnen en worden bedrijventerreinen beter bereikbaar. Op plekken waar minder vraag is naar bussen komt er een aanvraagdienst onder de naam reserveerRRReis.

Bij de start van de RegioExpres, de sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem, in 2028 zet de vervoerder 4 extra treinen in. Zodat er ook bij verdere groei van het aantal reizigers genoeg plek is. Ook deze treinen zijn opgeknapt en hebben een toilet.

Ombouw van treinen

Alle huidige 33 Stadler GTW-treinstellen binnen de concessie Achterhoek-Rivierenland worden opgeknapt. Ze krijgen de huisstijl van RRReis (de binnen- en buitenkant). Daarnaast worden de motoren vervangen door schonere exemplaren. Ook krijgen de treinstellen verschillende technische en cosmetische vernieuwingen die het comfort en de veiligheid reizigers verhogen. Zoals een defibrillator (AED) in alle treinstellen. De inbouw van de toiletten in alle stellen is tussen juli en oktober van 2027 afgerond. Dit is twee jaar eerder volgens de gestelde termijn die in de concessie benoemd werd.

De treinen zullen er uiteindelijk zo uit te komen zien:

De nieuwe kleurstelling voor de treinen.