In 2026 negen maanden hinder tussen Utrecht en Leiden vanwege vervanging van spoorbrug

Vanaf 2026 zullen er tussen Alphen a/d Rijn en Bodegraven geen treinen rijden vanwege vervanging van de spoorbrug over de Gouwe. (Foto: H.P. Burger)
Vanaf 2026 zullen er tussen Alphen a/d Rijn en Bodegraven geen treinen rijden vanwege vervanging van de spoorbrug over de Gouwe. (Foto: H.P. Burger)

Over twee jaar zal het treinverkeer op de route Utrecht-Leiden voor negen maanden deels stilliggen vanwege de vervanging van de spoorbrug over de Gouwe bij Alphen aan den Rijn. Spoorbeheerder ProRail verwacht in het laatste kwartaal van 2026 te starten met de werkzaamheden, die halverwege 2027 afgerond moeten zijn.

Er moeten nog concrete alternatieven worden uitgewerkt door ProRail. Ze proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken en voeren overleg hierover met gemeenten, de NS en het Samenwerkingsverband Zuid-Holland Bereikbaar over tijdelijke maatregelen.

"We begrijpen dat de impact van deze stremming groot is", staat vermeld in een brief van ProRail aan de Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen. "De spoorbrug over de Gouwe in Alphen aan den Rijn is van groot belang voor de bereikbaarheid van deze provincie."

Slechte staat

ProRail constateerde in 2020 dat de spoorbrug over de Gouwe in slechte staat verkeert, waarbij de landhoofden en middenpijler al vier jaar onder de afkeurnorm vallen. Het gebrek verslechtert langzaam, waardoor de situatie instabiel is en er een risico bestaat dat de brug vast komt te zitten. In dat geval zou het trein- en scheepvaartverkeer langdurig stil moeten worden gelegd. ProRail heeft aan Zevenbergen geschreven dat ze de brug continu in de gaten houden.

Anderhalve week geleden werd het treinverkeer voor een deel van de dag op dit traject stilgelegd nadat een vrachtschip klem kwam te zitten onder de draaibrug. De oorzaak hiervan is nog niet bekend. De vervanging staat los van dit incident, maar benadrukt wel de kwetsbaarheid ervan tot deze vervangen is.

Scheepvaart

Ook het scheepvaartverkeer zal hinder ondervinden van de werkzaamheden. Gedurende enkele weken kunnen vracht- en plezierschepen niet doorvaren naar Gouda of Leiden, wat de transportroutes verstoort.

Vrachtschepen met bouwmaterialen vanuit de Rotterdamse haven naar Leiden moeten omvaren via Amsterdam, wat ongeveer anderhalf uur vertraging oplevert. Schepen met voorraad voor de Heinekenfabriek in Zoeterwoude kunnen wel varen via de containerterminal Alpherium in Alphen aan den Rijn, gelegen net ten zuiden van de spoorbrug.