Duitse NS-dochter Abellio is definitief overgedragen aan BeNEX

 (Foto: Spoorjan)
(Foto: Spoorjan)

NS heeft afgelopen week de definitieve overdracht van haar dochteronderneming Abellio Duitsland aan BeNEX afgerond. Daarmee is de verkoop definitief en richt NS zich enkel nog maar op de kernactiviteiten in Nederland en de internationale treinritten.

NS blijft wel internationaal wel actief met verbindingen voor reizigers die tussen Nederland en het buitenland willen reizen, met bestemmingen als Berlijn, Brussel, Parijs en Londen.

Verkoop Abellio

In april maakte NS de voorgenomen verkoop van Abellio bekend. Vorig jaar heeft NS de Britse dochteronderneming Abellio UK overgedragen aan het Britse autoriteiten, in lijn met deze strategie. Met de verkoop van de Duitse activiteiten, zet NS na meer dan twintig jaar een punt achter zijn buitenlandse activiteiten. Eind 2021 werd bekend gemaakt dat Abellio ook de concessie in het Duitse Ruhrgebied moest opgeven. Deze wordt inmiddels uitgevoerd door Vias.

Angelique Magielse, financieel directeur bij NS, benadrukte bij de bekendmaking van de overdracht van de laatste Abellio consessie: "Toen NS zo'n 20 jaar geleden zijn eerste schreden over de grens zette, was het uitgangspunt dat we ons wilden voorbereiden op de veranderende Europese spoormarkt. De laatste jaren is die noodzaak weggevallen en hebben we onze activiteiten opnieuw overwogen. Door verschillende ontwikkelingen, waaronder corona, moesten we ook constateren dat onze overgebleven buitenlandse activiteiten onvoldoende bijdragen. Daarom hebben we besloten ook Abellio Duitsland te verkopen. NS kiest met dit besluit voor Nederland."

Abellio Duitsland

Abellio Duitsland exploiteert momenteel drie spoorconcessies in acht deelstaten en heeft recentelijk een omzet van meer dan 400 miljoen euro gegenereerd, met een personeelsbestand van circa 1600 medewerkers. De overdracht van Abellio aan BeNEX betekent het einde van de buitenlandse betrokkenheid van NS, een proces dat in gang is gezet met de verkoop van Abellio UK vorig jaar.