Staking bij ProRail zorgt vrijdagochtend voor grote hinder

De staking bij de verkeersleiding van ProRail zorgt vrijdagochtend voor grote hinder op het spoor. (Foto: Treinenweb)
De staking bij de verkeersleiding van ProRail zorgt vrijdagochtend voor grote hinder op het spoor. (Foto: Treinenweb)

Vrijdagochtend zullen reizigers flinke hinder ondervinden door een staking bij spoorbeheerder ProRail in Utrecht en Amersfoort, waarschuwt de NS. Deze steden vormen het "hart van het Nederlandse spoor" en vele treinverbindingen passeren of eindigen daar. De staking heeft daardoor grote gevolgen voor reizigers, meldt de NS.

Vanwege de staking ligt het treinverkeer vrijdag in Midden-Nederland tot 9.00 uur volledig stil. De NS geeft aan dat dit betekent dat er in dat gebied geen treinen zullen rijden en dat op omliggende trajecten het aantal treinen verminderd is. Dit heeft impact op verbindingen naar onder meer Schiphol Airport, Leiden, Rotterdam, Den Bosch, Deventer en Almere.

Na 9.00 uur wordt het treinverkeer in Midden-Nederland weer opgestart, maar de NS waarschuwt dat reizigers nog de hele ochtend last zullen hebben van verstoringen en uitval van treinen. Het advies aan reizigers is om de reisplanner goed in de gaten te houden voor actuele informatie over hun treinreis.

Looneis

Vakbond FNV heeft een staking georganiseerd vanwege een looneis die spoorbeheerder ProRail niet wil inwilligen. De spoorbeheerder benadrukt dat hun eerdere loonbod een verantwoorde middenweg biedt, gezien de noodzaak om de kosten in de hand te houden en marktconform te blijven. Het bedrijf staat voor een grote onderhoudsopgave en stelt dat een te hoge loonverhoging financiële druk kan veroorzaken, wat ten koste zou gaan van andere essentiële werkzaamheden.

Daarnaast geeft ProRail aan dat vakbonden CNV en VHS Railprofessionals het eerdere bod hebben geaccepteerd, terwijl de extra looneis van FNV een kostenpost van zo’n 49 miljoen euro zou opleveren. Dit bedrag zou uit eigen middelen gefinancierd moeten worden, wat volgens ProRail taken als spoorbeheer zou kunnen schaden en mogelijk tot banenverlies zou leiden.