Tweede Kamer behandelt burgerinitiatief voor gratis en toegankelijk ov
De Tweede Kamer heeft besloten het burgerinitiatief Publiek, toegankelijk en gratis OV in behandeling te nemen. Dit volgt op een positief advies van de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. Met meer dan 46.000 handtekeningen heeft het initiatief de benodigde steun behaald.
Dit betekent dat de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat in overleg zal gaan over het voorstel voor een fundamentele hervorming van het Nederlandse openbaar vervoer. "Dit is een historische overwinning voor alle reizigers die het dure, ontoegankelijke en onbetrouwbare 'openbaar' vervoer zat zijn," zegt Kim van Eekelen, één van de indieners van het initiatief. "In een tijd van armoede en klimaatontwrichting kunnen we niet accepteren dat het OV voor steeds minder mensen toegankelijk en te betalen is. Wij bieden een serieus alternatief en zijn blij dat de Tweede Kamer zich daarover moet uitspreken."
Drie basispunten
De commissie oordeelt dat hoewel er regelmatig over losse onderdelen van het OV wordt gestemd in de Tweede Kamer, het voorstel voor "een fundamentele hervorming van het stelsel waarbij het openbaar vervoer weer in publieke handen wordt gebracht door middel van volledige nationalisering en geheel gratis wordt" nieuw is.
De mensen achter het initiatief stellen dat het tijd wordt om het OV weer te behandelen als wat het zou moeten zijn. Het burgerinitiatief streeft naar een volledig publiek openbaar vervoerssysteem, waarbij alle OV-diensten worden genationaliseerd en lokaal worden uitgevoerd via publiek-publieke samenwerkingen. Dit zorgt voor betere onderlinge aansluiting van diensten en biedt nieuwe kansen voor het OV in dunbevolkte gebieden.
Het initiatief legt ook de nadruk op toegankelijkheid: openbaar vervoer moet voor iedereen bereikbaar zijn, ongeacht mobiliteitsbeperkingen zoals een rolstoel, slechtziendheid of reizen met een kinderwagen. Door samen te werken met ervaringsdeskundigen wil men stations, bussen en treinen écht toegankelijk maken. Daarnaast pleit het initiatief voor een stapsgewijze invoering van gratis openbaar vervoer voor alle reizigers binnen tien jaar, voorafgegaan door zorgvuldig onderzoek naar de benodigde investeringen in materieel, personeel en infrastructuur.
Het burgerinitiatief wordt nu doorverwezen naar de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer voor verdere behandeling.
Bron: DeGoedeZaak