Vier sporen tussen Den Haag en Rotterdam zijn opgeleverd

Nu kunnen er 28 treinen per uur rijden tussen Den Haag en Rotterdam. Met de oplevering van twee extra sporen is het project PHS Rijswijk Rotterdam nu eindelijk na jaren van voorbereiding en realisatie nu realiteit.
De oplevering is een belangrijke mijlpaal binnen het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Met vier sporen is nu de eerste van de zeven gekozen spoortrajecten opgeleverd en zijn reizigers nu nog sneller op hun bestemming omdat er meer treinen kunnen rijden.
28 treinen per uur (in beide richtingen, red.) over dit stuk spoor. Dat is echt fantastisch en ik ben er megatrots op dat we dit samen met alle partijen voor elkaar gekregen hebben. Dit is werk van wereldbelang. In dit erg dichtbevolkte stuk Nederland is het openbaar vervoer nu nog sneller en betrouwbaarder en kunnen duizenden reizigers dag in dag uit duurzaam reizen.
Drukste spoortraject van Nederland
Het traject tussen Den Haag en Rotterdam is een van de drukste spoorverbindingen van Nederland. ProRail werkte voor de uitbreiding samen met verschillende partners in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het project maakt deel uit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), waarmee het treinverkeer voorbereid wordt op de reizigersgroei van de toekomst.
Vernieuwingen
Het spoor is op sommige plekken verdubbeld, zodat er vaker en met meer betrouwbaarheid gereden kan worden. Daarnaast vormde de bouw van Delft Campus het eerste energieneutrale station van Nederland. De infrastructuur is op meerdere punten verbeterd. Zo zijn er twee extra sporen aangelegd tussen Rijswijk en Delft Campus en zijn wissels, bovenleidingen en beveiligingssystemen vernieuwd. Verder zijn de twee sporen en het nieuwe perron in het ondergrondse station van Delft opgeleverd, maar ook zijn er bruggen verbreed, kabels verlegd en is er een onveilige overweg vervangen door een onderdoorgang.
Ook is er tunnel voor fietsers en voetgangers gerealiseerd en station Delft kreeg een extra perron, en zijn er bij Schiedam een aanal sporen opnieuw in gebruik genomen, zodat het station zijn intercityfunctie behoudt. De feestelijke opening vond plaats op 14 april op station Rotterdam Centraal, in het bijzijn van betrokken bestuurders en vertegenwoordigers van de betrokken organisaties.
Toekomstvisie
Er wordt nu al vooruitgekeken naar 2040, met plannen voor nieuwe stations langs de Oude Lijn en twee extra sprinters per uur. Een voorstel om elke vijf minuten een sprinter te laten rijden is onlangs afgewezen, omdat dit te ingrijpende aanpassingen aan het spoor zou vereisen. De plannen voor de Oude Lijn zijn dus nog niet klaar.