Delft Hyperloop presenteert nieuw ontwerp voor transport-pod

De nieuwe pod 'Theia' die onlangs gepresenteerd is.  (Foto: Hyperloop Delft)
De nieuwe pod 'Theia' die onlangs gepresenteerd is. (Foto: Hyperloop Delft)

Afgelopen donderdag onthulde het negende Delft Hyperloop team zijn nieuwste ontwerp tijdens de Design Reveal in de Nieuwe Kerk in Delft, genaamd Theia. Hiermee wordt een nieuwe stap in de ontwikkeling gezet van het hyperloop-systeem wat binnenkort uitgetest zal worden in een demonstratiebuis.

Dit jaar zal het team de 420 meter lange testbaan van het European Hyperloop Center gebruiken, gelegen in Veendam. Met de innovatie zal Delft Hyperloop meedoen aan de European Hyperloop Week, van 16
tot 21 juli. Tijdens de competitie strijdt het team voor de Overall Award, bestaande uit de Demonstration Award en de Research Award, en bouwt het daarvoor een systeem dat 2,5 keer groter is dan de voorgaande jaren.

Het nieuwe ontwerp, ‘Theia’, bevat op maat gemaakte motoren en werkt in vacuümomgevingen. Dit complexe systeem moet binnen een jaar worden gerealiseerd. Het team ziet standaardisatie als cruciaal voor een functionerend hyperloop-netwerk.

"Met ons team streven we ernaar de grenzen van hyperloopontwikkeling te verleggen op
het juiste moment. Want echte innovatie kan alleen plaatsvinden als de timing klopt. We
kunnen niet wachten om te laten zien wat we hebben bereikt op de testbaan in Veendam," vertelt Sophie Loogman, Team Captain van Delft Hyperloop in een persbericht.

Ontwikkeling

Met 43 gemotiveerde studenten van de TU Delft werkt het team een jaar lang aan het ontwerpen, bouwen en testen van een hyperloop pod. Dit jaar zet Delft Hyperloop een grote stap in de richting van het realiseren van een gestandaardiseerd hyperloop systeem. Uiteindelijk zijn de toekomstige ambities dat je met dit vervoersmiddel straks in een half uur tijd van Amsterdam naar Parijs kan reizen, zonder directe uitstoot van schadelijke stoffen?

Alternatief voor vliegtuig

De hyperloop is een revolutionair transportmiddel dat een alternatief biedt voor vervuilende korte afstandsvluchten. Door de vermindering van lucht- en rolweerstand is reizen met de hyperloop vele malen energie-efficiënter en kan het snelheden bereiken tot wel 1.000 kilometer per uur. De hyperloop maakt gebruik van magnetische voortstuwing en levitatie, een volledig elektrisch systeem, wat gebruik van fossiele brandstoffen onnodig maakt.