NS opent nieuwe kuilwielenbank in Leidschendam

Een artiest impressie van de nieuwe kuilwielenbank. (Foto: NS)
Een artiest impressie van de nieuwe kuilwielenbank. (Foto: NS)

NS heeft samen met staatssecretaris Chris Jansen een nieuwe kuilwielenbank in gebruik genomen bij het onderhoudsbedrijf in Leidschendam. Deze moderne installatie zorgt ervoor dat treinwielen efficiënter en duurzamer onderhouden kunnen worden. Het is een belangrijke stap in het verbeteren van het treinonderhoud en draagt bij aan een betere beschikbaarheid van materieel.

Een kuilwielenbank is een machine dat treinwielen controleert en bijwerkt zodat ze weer de juiste vorm hebben, ter voorkoming van de zogenoemde 'vierkante wielen' wat voor oncomfortabel gemak en slijtage zorgt. De nieuwe installatie kan maar liefst 11.000 wielassen per jaar behandelen, dankzij technologie waarmee twee assen tegelijk kunnen worden bewerkt. Daardoor hoeven treinen minder lang uit dienst voor onderhoud. Medewerkers worden bovendien met behulp van Virtual Reality getraind, wat voor hun het leerproces versnelt en veiliger maakt.

Duurzaamheid

Ook op het gebied van duurzaamheid is vooruitgang geboekt. Het gebouw verbruikt geen gas, en de vele rijen aan zonnepanelen en de warmtepompen dragen bij aan de energie. Verder is het gebouw deels gebouwd met gerecyclede materialen, zoals ramen van oude dubbeldekkers. Het groene dak helpt bij isolatie en waterbeheer. 

Staatssecretaris Chris Jansen (OV en Milieu): "Het is mooi om te zien dat de NS al jaren serieus werk maakt van de transitie naar een circulaire economie. Zo laten ze zien dat circulair denken en doen integraal onderdeel kan zijn van bedrijfsvoering. Daarmee zijn ze een inspiratie voor andere bedrijven die al aan de slag zijn met deze transitie of dat willen gaan doen."

Voor dit project werkte NS nauw samen met onder andere ProRail, Arcadis, Safop en VolkerRail. Niet alleen het gebouw, maar ook de infrastructuur eromheen is aangepakt. Zo zijn wissels en de stroomvoorziening vernieuwd, wat de bereikbaarheid en het logistieke proces rond treinonderhoud bij de werkplaats verder verbetert.

Bron: NS