ICE3m neemt afscheid met laatste rit door Nederland en Duitsland

Vandaag maakt de ICE3m zijn laatste ronde door Nederland met een afscheidsrit, waarmee het doek na 25 jaar trouwe dienst gevallen is. De trein is al sinds half juni vorig jaar in Nederland vervangen door de opvolger met de naam ICE3neo, maar omdat de ICE3m ook in Duitsland aan de kant gaat, kunnen reizigers vandaag nog afscheid nemen. De rit is overigens inmiddels wel volgeboekt.

De afscheidsrit van de deze trein, die ook bekend staat als Baureihe 406, gaat door zowel Duitsland als Nederland, en de iconische trein komt op plekken waar deze vroeger ook geweest is. De start van de bestemming op Hannover Messe is een mooie verwijzing naar de start van de eerste treinverbinding naar Nederland door ICE International in juni 2000. Daar vandaan zal de trein via Bad Bentheim, Amersfoort naar Amsterdam rijden, en vervolgens terug via Den Haag, Eindhoven, Sittard en Aachen om naar Frankfurt Main Hbf door te reizen.

Reservering vol

De DB en NS International die de rit georganiseerd hebben hebben grote belangstelling gezien voor de rit, en hebben daarom aanbevolen om om tijd een zitplaats te reserveren. Ook de rit is op eigen kosten hoewel een ICE-toeslag niet nodig is omdat deze op een afwijkend traject rijdt. Inmiddels is de rit volgeboekt, en is er een kans dat mensen zonder reservering niet mee mogen. Maar uiteraard zijn al talrijke plaatsen langs het spoor waar de trein vandaag gefilmd of gefotografeerd kan worden. Er zullen met twee gekoppelde treinstellen gereden worden, waaronder met de 4651 die de naam Amsterdam draagt, en uiteraard gepaste bestickering die refereert naar het afscheid van vandaag.

De websites Treinposities.nl en NVBS hebben de onderstaande route op hun websites gepubliceerd. Hierin in te zien dat de trein rond half twaalf 's morgens de Nederlandse bodem zal bereiken en weer omstreeks zeven uur in de avond weer terug de Duitse grens over zal gaan en definitief Nederland achter zich zal laten.

ICE 13406 ICE 25
Station Tijd Station Tijd
Hannover Hbf V 8.59 Amsterdam Centraal V 14.33
Minden (Westf) A 9.37 Den Haag HS A 15.18
Minden (Westf) V 9.45 Den Haag HS V 15.45
Rheine A 10.54 Rotterdam Centraal A 16.01
Rheine V 11.00 Rotterdam Centraal V 16.05
Almelo A 11.42 Dordrecht A 16.18
Almelo V 11.47 Dordrecht V 16.22
Deventer A 12.09 Sittard A 18.07
Deventer V 12.10 Sittard V 18.10
Amersfoort Centraal A 12.48 Aachen Hbf A 19.03
Amersfoort Centraal V 13.15 Aachen Hbf V 19.08
Amsterdam Centraal A 14.17 Köln Hbf A 19.50
    Köln Hbf V 19.54
    Köln / Bonn Flughafen A 20.08
    Köln / Bonn Flughafen V 20.11
    Frankfurt (Main) Hbf A 21.15

Geschiedenis

In 1995 maakten de Nederlandse Spoorwegen (NS) bekend dat zij voor een bedrag van 210 miljoen D-mark zes ICE-treinstellen wilden aanschaffen. Uiteindelijk werden er echter slechts vier treinstellen gebouwd en geleverd. Deze kwamen in 2000 in dienst op onder andere de volgende routes:

  • Amsterdam Centraal - Frankfurt (Main) Hbf
  • Amsterdam - Basel/Zürich

Daarnaast reden de treinen ook op de trajecten Frankfurt -Brussel en in het verleden zelfs tussen Frankfurt en Parijs. Dankzij deze verbindingen was het theoretisch mogelijk om met de ICE 3M van Amsterdam naar Parijs te reizen, weliswaar met overstap.

Het onderhoud van de ICE 3M vindt plaats in de Bahnbetriebswerke (Bw) in Frankfurt-Griesheim, München en Dortmund, aangevuld met kleinere werkplaatsen in Keulen en Bazel. In de beginjaren van de dienst naar Amsterdam werd ook in Nederland klein onderhoud uitgevoerd. Hiervoor werd op het terrein van de NedTrain-werkplaats in Leidschendam een speciale hal gebouwd, waar de treinstellen volledig overdekt onderhouden konden worden. Sinds juni 2007 is het onderhoud aan alle ICE 3M-treinstellen ondergebracht in Frankfurt-Griesheim.

De afgelopen jaren hebben de ICE-treinen te maken met technische gebreken, waaronder terugkerende problemen met de airconditioning. Zelfs de revisie van enkele jaren geleden heeft niet mogen baten. Als gevolg daarvan worden de treinen stapsgewijs uit dienst genomen door Deutsche Bahn. Een aantal stellen wordt nog binnen Duitsland ingezet, maar hun dagen lijken geteld. De ICE 3neo zal als opvolger de vloot geleidelijk vervangen, en in Nederland gebeurt dat al sinds half juni vorig jaar.

Opvolger: ICE3neo

Inmiddels heeft Deutsche Bahn al meer dan 30 exemplaren van de ICE 3neo ontvangen. In totaal moeten er tegen 2029 90 treinstellen geleverd zijn, allemaal geschikt voor inzet in Nederland. In tegenstelling tot de ICE 3M is er dus geen aparte klkeine vloot meer nodig voor Nederland. Dit betekent dat de inzet flexibeler wordt en er bij storingen minder snel ritten uitvallen vanwege materieeltekort.

Voor dit artikel zijn we opzoek naar aanvullingen. Heb je foto- of videomateriaal of andere informatie die van belang is, dan zien we die graag op ons e-mailadres contact@treinenweb.nl