Train Charter Service gaat tijdelijk de RE13 naar Venlo ondersteunen

Vanaf maandag 28 april 2025 zal het Nederlandse spoorbedrijf Train Charter Services (TCS) een deel van de ritten op de regionale treinlijn RE13 overnemen. Deze lijn, ook wel bekend als de Maas-Wupper-Express, verbindt het Duitse Hamm met het Nederlandse Venlo via onder andere Wuppertal, Düsseldorf en Mönchengladbach.
De inzet van TCS is tijdelijk en bedoeld als ondersteuning voor de huidige vervoerder Eurobahn, die kampt met personeelstekorten. In de nieuwe regeling verzorgt TCS met eigen materieel meerdere ritten tussen Venlo en Mönchengladbach. Overdag rijdt TCS op het traject Venlo - Wuppertal Hauptbahnhof. De dienstregeling is hier te vinden.
Samenwerking Train Charter Service
De samenwerking zorgt ervoor dat de betrouwbaarheid van de dienstregeling op peil blijft en reizigers minder hinder ondervinden van uitval of vertragingen. Volgens vervoersautoriteit Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR) is de maatregel van groot belang om een betrouwbare dienstregeling aan te kunnen houden.
Train Charter Services, dat zich normaliter richt op chartervervoer en spoorlogistieke diensten, maakt hiermee zijn entree in het reguliere passagiersvervoer in Duitsland. De treinen die worden ingezet worden getrokken door een locomotief van TCS (BR101) en vier Duitse rijtuigen van het type 'N'. Er wordt ook een rijtuig met fietscompartiment gebruikt. Helaas zijn de rijtuigen niet gelijkvloers waardoor reizigers met een mobiliteitsbeperking lastig kunnen instappen.
De N-wagens zijn worden momenteel ook vanwege personeelstekorten ingezet op de RE3 tussen Düsseldorf en Hamm, waar het Duitse TRI Train Rental treinen rijdt om de gaten in de dienstregeling op te vullen.
N-wagens
Een n-rijtuig is een Nahverkehrs-rijtuig dat vroeger ook wel Silberling genoemd werd vanwege de toenmalige kleur van het rijtuig voor reizigersverkeer van de Deutsche Bundesbahn. De rijtuigen werden als opvolger van de vooroorlogse sneltreinrijtuigen tussen 1961 en 1980 gebouwd. Van dit type rijtuigen werden meer dan 5.000 exemplaren in verschillende uitvoeringen gebouwd, en ze waren tot 2022 bij Deutsche Bahn in dienst. Daarna kwamen een aantal rijtuigen in dienst bij charter-maatschappijen, zoals TRI.