'Spoor onveilig op 250 plekken'

Deskundigen meldden woensdag in de Telegraaf dat het spoor op 250 plekken in in ons land onveilig schijnt te zijn. De oorzaak zou bij de bezuinigingen van ProRail liggen.

Voglens de deskundigen blijkt dat er een vaak een beveiligingssysteem ontbreekt. Dit systeem moet ervoor zorgen dat zodra een wijziging aan het spoor ontstaat, waaronder bijvoorbeeld een gestolen koper-kabel, dat het seinstelsel op dat spoortraject op rood zal worden gezet vanwege de veiligheid. Echter bleek dat niet altijd meer te werken. Zo schijnt dat ook de oorzaak geweest te zijn van de treinbotsing in Zevenaar die vorige week plaatsvond. Bij deze botsing schampten een goederentrein en een Internationale ICE-trein elkaar, waarna het spoor ook ernstig beschadigd raakte.

“Door een eenvoudige terugkoppeling kun je het probleem voorkomen en het systeem weer onder alle omstandigheden veilig maken”, zegt een deskundige in de krant. “Dat gebeurde vroeger ook. Maar Prorail heeft uit bezuinigingsoverwegingen voor een simpeler oplossing gekozen.”

Een woordvoerder van ProRail meldt tegenover de Telegraaf dat er inderdaad erkend wordt dat op 250 plekken het spoor niet 100% veilig is, maar de kans op een ongeval is heel klein en kan in theorie alleen gebeuren in specifieke situaties.

ProRail zegt te werken aan een oplossing voor de problemen, maar geeft aan dat het koper “niet gemakkelijk te vervangen is door een andere stroomgeleidende metaalsoort”.

Bron: Nu.nl