OV chipkaart volledig gekraakt
De OV-Chipkaart is volledig gekraakt, sinds kort is er software voor het besturingssysteem Windows beschikbaar waarmee men zeer makkelijk de kaart uit kan lezen, en te beschrijven met nieuwe data. Een aantal journalisten hebben een aantal weken met een gemanipuleerde kaart gereden, en hierbij werden maar enkele kaarten uiteindelijk blijvend geblokkeerd.
Gekraakt
Met een simpel stukje hardware welke je voor enkele tientjes kan kopen en een gratis programma voor het besturingssysteem Windows is deze hack mogelijk te maken. Men zou op deze manier gratis kunnen reizen. Wetenschappers slaagden er al eerder in om saldo op de kaart te zetten, maar het ministerie wees er steevast op dat deze hacks alleen in een ‘laboratorium-situatie’ uit te voeren zijn.
Spoeddebat
De SP eist nu een spoeddebat nu de betaalpas gekraakt is. “Ons was beloofd dat de OV-chipkaart geblokkeerd zou worden”, zegt Kamerlid Farshad Bashir. “Deze hack geeft het faillissement van deze kaart aan. Dit betekent dat een kwaadwillende reiziger voor een prikkie kan reizen in het hele openbaar vervoer met een minimale pakkans. De kans dat dit grootschalig gaat gebeuren is groot," zegt hij.
"De gevolgen zijn desastreus, want de schade die vervoersbedrijven leiden, kan al snel miljoenen euro’s per jaar bedragen. En die rekening zal de reiziger uiteindelijk betalen door hogere prijzen of slechter openbaar vervoer."
Volgens het SP-lid moet er direct een nieuwe, veilige kaart komen. Tot die tijd moet de uitrol van de ov-chipkaart worden gestaakt.
Fraude
Trans Link Systems welke de OC/Chipkaarten beheert zegt in een reactie wel fraude te hebben gedetecteerd en een week geleden aangifte te hebben gedaan. In het belang van het onderzoek wil het bedrijf niet zeggen wat ze gedetecteerd hebben.
In de vrijdageditie van het computerblad PC-Active staat een uitleg van de hack, maar het tijdschrift zal de software om te schrijven naar kaarten niet verspreiden.
Miljoenenschade
De kans dat met de kaart op grootschalig wijze wordt gefraudeerd is groot, denkt het SP-Kamerlid. "De gevolgen zijn desastreus, want de schade die vervoersbedrijven leiden, kan al snel miljoenen euro's per jaar bedragen. En die rekening zal de reiziger uiteindelijk betalen door hogere prijzen of slechter openbaar vervoer."
Bron: Nu.nl