"HSA bijna failliet"

Het ziet er slecht uit voor de HSA (High Speed Alliance) welke de HSL in ons land exploiteert, het dochterbedrijf van de NS zit diep in de rode cijfers. Dat blijkt volgens De Telegraaf vrijdag uit het jaarverslag van de NS.

De HSA zou volgend jaar failliet zijn. Hiermee zijn de aandeelhouders NS (95%) en KLM (5%) gezamelijk dan 298 miljoen euro kwijt. Dat is een record tot nu toe voor de NS. De spoorwegen wijten het aanstaande faillisement aan de vergoeding van ruim 166 miljoen euro per jaar die ze moeten betalen voor de aanbesteding.

Voorlopig zullen de reizigers die gebruik maken van de diensten op de HSL nog weinig merken. Na het faillissement blijft de trein nog een jaar rijden op kosten van de overheid, daarna zal het spoor opnieuw aanbesteed moeten worden voor een andere aanbieder. Deze zou volgens de Telegraaf best wel eens door de Deutche Bahn of de Franse SNCF kunnen worden aanbesteed.

Het ministerie van Infrastructuur rekende op een bedrag van 2,5 miljard euro dat de NS in vijftien jaar tijd voor het gebruik van de hogesnelheidslijn zouden betalen. Een nieuwe vervoerder zal dat bedrag vermoedelijk niet uittrekken, zo schrijft de krant.

Oplossing
Minister Schultz van Infrastructuur liet begin februari aan de Tweede Kamer weten tot de zomer de tijd te willen nemen om een oplossing te vinden voor de exploitatie van de HSL.

De problemen lijke een gevolg te zijn dat te weinig mensen de HSL pakken tussen Amsterdam en Antwerpen. Voor de Fyra-treinen tussen Amsterdam en Rotterdam is vooral weinig animo, voornamelijk omdat de reizigers de beperkte tijdwinst niet op vinden wegen tegen een duurder kaartje. De toeslag voor reizen met Fyra werd om die reden onlangs al verlaagd.

Ook heeft de HSA veel verliezen geleden vanwege de uitstel van de opening van het HSL-spoor welke vele ajren vertraagd is, en daarbij komt ook nog eens de vertraging van de nieuwe treinen van Ansaldobreda bij die pas eind dit jaar worden geleverd, terwijl dit al eind 2008 had moeten zijn.

De nieuwe V250 van welke geleverd wordt door Ansaldo-
Breda aan de HSA.
Foto: Wikipedia

Bron: Nu.nl