Recordboete voor NS

Minister Melanie Schultz legt de NS een boete op van ruim 2 miljoen euro, omdat zij vorig jaar slecht hebben gepresteerd. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer geschreven, zo heeft het ministerie woensdag bekendgemaakt.

De NS krijgt de boete gekregen omdat te veel treinen vertraging hadden, gebrek aan zitplaats in overvolle treinen en reizigers niet tevreden waren over de informatievoorziening bij verstoringen. 
''De reiziger moet kunnen vertrouwen op de trein. Die afspraak heb ik met de Nederlandse Spoorwegen en daar reken ik hen op af”, aldus Schultz van Haegen.

Kwijtschelding
Mocht de NS in 2011 beter presteren dan zal de boete weer worden kwijtgecholden. De voorlopige boete is volgens het ministerie een prikkel zodat het vervoersbedrijf hun prestaties kan verbeteren. Zo is de boete van ruim 1,8 miljoen euro die de minister over 2009 oplegde is verlaagd naar een definitieve dwangsom van een half miljoen euro, omdat de NS de afgesproken prestaties verbeterde. Begin volgend jaar zal minister Schultz beslissen over de definitieve boete over 2010.

Jaarlijks scherpt de minister de prestatieafspraken van Prorail en NS aan. Als de organisaties hier niet aan voldoen, wil Schultz van Haegen in de toekomst een direct opeisbare boete opleggen en komt de herstelperiode dus te vervallen.

Kritiek
De fracties D66 en GroenLinks vinden het boetebedrag van 2 miljoen euro te weinig, en de PvdA en de VVD vinden dat de boete niet betaald hoort te worden aan het ministerie, want volgens hun komt dit bedrag nooit ten goede aan de gedupeerde reizigers.

Punctualiteit
De NS is met het ministerie overeengekomen dat  tenminste 93 procent van de treinen op tijd behoort rijden. Afgelopen januari bleek al dat maar 92,5 procent zonder vertragingen had gereden, meldde een woordvoerder van de NS. Dat is een half procent te weinig.

Bron: Nu.nl