[upd] Schultz onderzoekt mogelijkheid toiletten in trein

Het weigeren om alle nieuwe stoptreinen van een toilet te voorzien, van minister Schultz van Infrastructuur heeft tot forse kritiek geleid binnen de Kamer. Schultz maakte afgelopen maandag bekend dat ze haar motie om alle nieuwe stoptreinen te laten voorzien van toiletten ingetrokken heeft.

SP-Kamerlid Farshid Bashir dreigde met een motie van afkeuren terwijl Ineke van Gent van Groenlinks een motie van pissigheid voorstelde.

Volens Schultz kost de plaatsing van de toiletten negentig miljoen euro. De Kamer heeft echter zijn twijfels of dit echt zoveel moet kosten.  Van Gent zei gekscherend dat er zeker 'gouden wc-brillen' op de potten zouden zitten. PVV-Kamerlid Léon de Jong kon mededelen dat de kosten hoog zijn omdat nieuwe toiletten tegenwoordig aangepast moeten zijn aan de Europese regelgeving waarbij er geen uitwerpselen op het spoor terrecht komen. Echter heeft hij daar lak aan: "Ik stel voor dat de minister lak heeft aan Brussel, en gewoon wc's met een ouderwets gat plaatst."

 

Update 17:55:
Minister Schultz heeft besloten nu toch te laten onderzoeken of er in de bestaande SLT Sprinter-treinstellen toch nog toiletten kunnen komen. Hiermee wordt gedacht aan een extra treinwagon met een dergelijke toiletvoorziening.

De minister meent daarmee nu in de geest van de moties te handelen. Sommige fracties zijn het daar niet mee eens en daarom speurt ze nu verder naar een oplossing.

Treinenweb vindt het idee positief dat er alsnog onderzocht wordt of er toiletten in de SLT-treinen geplaatst zullen worden. De SLT-treinstellen zijn modulair in opbouw, dus de bouw van een nieuw rijtuig (ook bak genoemd) zal goedkoper kunnen zijn dan de ombouw van een heel treinstel. Tot nu toe zijn de kosten voor de ombouw per treinstel op 600.000 euro geschat.

Bron: Foknieuws