Duitse 'Herinneringstrein' rijdt door Aken

Goed nieuws voor de de mensen met een interesse in de geschiedenis van de Tweede Wereld Oorlog. Komende tijd zal er in de buurt van Aachen de 'Zug der Erinnerung' (de trein van Herrinnering) rondrijden. Dit is de Duitse variant van de Trein van de Vrijheid welke vorig jaar in ons land diverse exposities-ritjes maakte.

Deze trein zal op indringende wijze een beeld geven van de massale deportatie van kinderen in Europa door de Nazi's. Deze Duitse expositietrein staat a.s woensdag en donderdag in Heinsberg op de plek waar vroeger het station stond, pal tegenover het Kreisgebouw aan de Industriestraat.


De inzet van deze trein is opgericht vanuit een particulier initiatief en rijdt sinds november 2007 door Duitsland en Polen. De eerste officiële rit was op 8 november, de dag waarop de slachtoffers van de Reichskristallnacht worden herdacht. Inmiddels heeft de reizende tentoonstelling honderdduizenden bezoekers getrokken, vooral schoolgaande jeugd. Deze weken zal de trein de regio Aken aandoen.

Voor het spoorboekje zie www.zugdererinnerung.de

Voor de mensen die de Vrijheidstrein gemist hebben, helaas zal hij niet meer ingezet worden wegens een verlopen revisietermijn. Het stel is inmiddels uitgekleed van zijn expositieonderdelen en staat op zijn lot bij de sloop te wachten op een achteraangelegen spoor op de opstelplaats van Utrecht Cartesiusweg.

Binnen afzienbare tijd zullen we de review met foto-verslag die we destijds geschreven hadden weer volledig herzien online plaatsen.