Utrecht Centraal neemt zonnecel-overkapping in gebruik

Vanaf afgelopen maandag is de energie voor de roltrappen, verlichting en liften op Utrecht CS deels afkomstig van de nieuwe perronkap met zonnecellen op spoor 11 en 12. Ook is ProRail begonnen met de aanleg van een duurzame perronkap op spoor 8 en 9. In totaal krijgt het station van Utrecht Centraal drie perronkappen met zonnecellen, het project is medio 2012 gereed.

 

Samen moeten de zonnecellen zorgen voor een energieopbrengst van ongeveer 85.000 kWh per jaar. Dit is gelijk aan het verbruik van 25 huishoudens en een CO2-reductie van 46 ton per jaar.

De zonnecellen worden aangelegd met Europese subsidie. ProRail werkt hiervoor samen met spoorbedrijven uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland aan een duurzaamheidprogramma onder de naam SusStation.

Tevens in de verbouwing van de stationshal begonnen die plaats moet gaan maken voor een grote OV-terminal die meer reizigers moet kunnen verwerken dan de huidige.  Dit project zal in 2015 klaar zijn, het stationsgebied zal in ieder geval tot 2030 ingrijpend worden veranderd.

 

Bron: Nieuws