Spoorwegpolitie Utrecht pakt fotograaf op

De politie heeft op Utrecht Centraal een freelance-fotograafopgepakt nadat hij foto's maakte op het Jaarbeursplein voor station Utrecht CS. De journalist, Emiel Elgersma, weigerde om zijn identitieitsbewijs te laten zien aan de spoorwegpolitie waarop hij vervolgens naar het bureau in de stawerd meegenomen.

De agenten hadden hem aangesproken, omdat hij foto's stond te nemen van mensen die het station uit kwamen. Elgersma zou daarmee voor overlast hebben gezorgd. Volgens de spoorwegpolitie is het niet toegestaan om daar te fotograferen. Elgersma bestrijdt dat, omdat hij zich tijdens zijn werk op de openbare weg bevond.

De fotograaf is voor twee uur in de cel gezet die middag. De 26-jarige fotograaf heeft aangegeven dat hij de boete die volgt zal aanvechten.

De politie heeft in een persverklaring aangegeven dat de plek waar de man stond te fotograferen onder een risicogebied valt. "Als mensen foto's maken zonder daarvoor een verklaring te hebben en opvliegerig reageren is het vorderen van een identiteitsbewijs gerechtvaardigd," aldus het persbericht. Volgens de NS geldt voor journalisten het recht van vrije nieuwsgaring op de meeste publiek toegankelijke delen van het station. Zo zijn foto's of video's van reizigers of NS-medewerkers geen probleem, maar die afbeeldingen publiceren mag niet zomaar zonder toestemming.

Bron: RTV Utrecht