Treinverkeer Randstad geleidelijk opgestart

In een groot deel van de Randstad is was sinds donderdagochtend geen treinverkeer mogelijk. Door een storing in het bedieningssysteem van ProRail, welke de seinen en wissels bestuurt, lag al het treinverkeer van en naar Amsterdam en luchthaven Schiphol stil.
De verstoring duurde ongeveer tot elf uur, daar na werd het treinverkeer weer geleidelijk hervat.

Tienduizenden reizigers hadden er last van de verstoringen. Het technische probleem in de verkeersleiderspost in Amsterdam ontstond in de vroege ochtend. Daardoor was het niet mogelijk de dienstregeling op te starten. De oorzaak van het probleem is volgens spoorbeheerder ProRail nog niet gevonden.

Reis uitstellen
De Nederlandse Spoorwegen raadde reizigers aan die met de trein richting Amsterdam of Schiphol moesten om hun reis uit te stellen of alternatief openbaar vervoer te zoeken. De NS heeft zelf direct geen mogelijkheden ingezet voor eigen openbaar vervoer. Later is dit nog wel gebeurd tussen Amersfoort, Utrecht en Leiden.

Gedupeerde reizigers
Door de verstoringen zijn er tienduizende reizigers gedupeerd. Gemiddeld maken 500.000 mensen in de ochtendspits in het hele land gebruik van de trein.

De spits tussen 7.30 en 8.30 bereikt vaak het hoogstepunt. Omdat de storing zich voordoet in de Randstad, hebben zeker tienduizenden reizigers er last van.

Op het Centraal Station van Amsterdam vond er een hevige stormloop aan op taxi's. Zodra er een taxi de taxistandplaats op kwam rijden spoedden vele reizigers ernaar toe om een plaats proberen te beschikken. Ook het openbaar vervoer heeft last van de verstoring. Alle reguliere bussen, trams en metro's zitten overvol. Mensen in gele hesjes zijn in de weer om advies aan reizigers uit te delen.

Door deze stremming zijn er geen chaotische taferelen rond het station ontstaan, mensen zijn vooral ijverig aan het bellen met hun telefoon.

Verkeer
Op de wegen rond Amsterdam was het in de ochtend duidelijk te merken dat de treinen rond de hoofdstad niet reden, aldus de ANWB. Vooral op de A7 en de A9 rond de hoofdstad zijn de files opvallend langer dan op een gewone donderdag. Zo stond er op de A9 vanuit Alkmaar maar liefst 15 kilometer file, waar dat normaal de helft is. Op de A7 vanuit Hoorn stond 14 kilometer.

Rond de andere grote randstadsteden viel de drukte wel mee.

Verstoringen
Trajecten met beperkingen zijn:

Amsterdam-Schiphol-Leiden
Amsterdam-Lelystad
Amsterdam-Haarlem
Amsterdam-Zaandam
Amsterdam-Utrecht
Amsterdam-Naarden-Bussum
Schiphol-Amersfoort
Schiphol-Utrecht

Voorzover de Fyra-treinen rijden, is daarvoor geen toeslag nodig.

De Nederlandse Spoorwegen adviseert de reizigers de reisplanner en website van de NS en NOS-teletekstpagina 751 in de gaten te houden voor de laatste informatie. Ook de verstoringen zijn de bekijken via Treinenweb.

Bron: Nu.nl