ProRail: 'Overschakeling naar back-upsysteem heeft niet gewerkt'

Een fout in de schakelsoftware van ProRail heeft ervoor gezorgd dat het treinverkeer rond Amsterdam en Schiphol vanochtend gestremd was. Door het probleem trad het back-upsysteem niet in werking. Gevolg daarvan was dat seinen en wissels niet konden worden bediend. Dat meldt spoorbeheerder ProRail donderdagavond.

De problemen begonnen donderdagmorgen rond 04.30 uur toen bij het opstarten van de treindienst in een van de systemen op de Amsterdamse verkeersleidingspost een storing optrad. Bij het overschakelen naar het back-upsysteem ging er iets mis in de schakelsoftware.

Rond 08.40 uur was de voorziening weer hersteld, waarna de seinen en wissels langzamerhand weer konden worden bediend. Voordat het treinverkeer weer op gang kwam was het al rond elf uur in de morgen.

ProRail stelt donderdagochtend direct te hebben gecontroleerd of de softwarefout zich ook op andere verkeersleidingsposten kon voordoen. "Dat is niet het geval."

Excuses
Prorail biedt excuses aan aan reizigers die donderdagochtend de dupe raakten van de storing. "Voor de reizigers was dit heel lastig en vervelend." Eerder meldde de NS dat de problemen vermoedelijk gevolgen hebben gehad voor zo'n honderdduizend mensen in de Randstad.