Minder geweldsincidenten op het spoor gemeld
Conducteurs hebben in de afgelopen jaren steeds minder gevallen van agressie en sociaal onveilige situaties gemeld via hun zakcomputer (Railpocket). Het aantal meldingen van agressie tegen een medewerker of reiziger is gedaald van bijna 7800 in 2008 naar 7000 vorig jaar, schrijft dagblad Spits donderdag.
De cijfers zijn gebasseerd op meldingen via de Railpocket en houden geen rekening met telefonische meldingen via de veiligheidscentrale. NS zei tegenover het ANP: "Dat betekent niet dat er ook daadwerkelijk een afname is van het aantal incidenten. De NS investeert tientallen miljoenen in veiligheid en het is goed om te zien dat er nu steeds vaker direct naar de veiligheidscentrale wordt gebeld."
Het aantal incidenten blijkt nog steeds te stijgen, zo is er in 2010 bijvoorbeeld ruim 53.000 keer contact gezocht met de veiligheidscentrale, waarvan 3 procent van de gevallen het om geweld en aggressie ging, lichtte de woordvoerder toe.
"Ook in 2011 was er sprake van een stijging. Dus de berichten die in de media opduiken dat er minder incidenten zijn of dat conducteurs niet meer de bereidheid hebben om incidenten te rapporteren zijn onjuist."
Eerder trok Roel Berghuis van de altijd kritische FNV de cijfers al in twijfel. Hij noemde de cijfers 'het topje van de ijsberg'. "Heel veel voorvallen zoals spugen, trekken, duwen en grof taalgebruik worden niet meer gemeld omdat ze zo 'gewoon' zijn geworden", zegt hij in de Spits.
Conducteurs geven naast drank, drugs en het uitschrijven van een uitstel van betaling onder meer vertraging, te volle treinen en uitgevallen treinen aan als reden voor de incidenten. Personeel wordt vanuit de NS gestimuleerd aangifte te doen als ze slachtoffer worden van geweld of agressie.
Bron: Treinreiziger