Achterhoek is spoorproblemen spuugzat

De Achterhoek is de voortdurende problemen met storingen, vertragingen en treinuitval op de spoorlijn tussen Arnhem en Winterswijk spuugzat. Wethouder Peter Drenth van Doetinchem zei woensdagavond op het provinciehuis in Arnhem er er zo snel mogelijk actie moet worden ondernomen.

De wethouder vroeg de provincie vooruit te lopen op rijksbeleid en de regie voor het vervoer weer helemaal bij de provincie te leggen. Dit verzoek werd gedaan door de acht gemeentes waar het spoor door heen loopt, en een samenwerkingsverband van ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties in de regio.

Sinds de stadsregio van Arnhem ook een vervoerstaak heeft, zijn vanaf december vorig jaar twee nieuwe maatschappijen op het spoor ontstaan in de Achterhoek. Arriva en Hermes, voorheen reed hier de Syntus. De splitsing is een belangrijke bron van problemen. „We willen terug naar één bedrijf. Dan heb je ook geen discussies tussen bedrijven over wie verlies moet nemen als er ritten uitvallen. De reiziger is nu de dupe, dat kan toch niet waar zijn.” zegt de wethouder.

Ook drong hij aan om het spoornet hier dit gebied robuuster te maken, zo moet er volgens hem meer dubbelspoor gaan komen zodat er geen vertragingen meer op kunnen treden, iets waar nog vaak sprake van is. Volgens Drenth gaat het om relatief kleine ingrepen. „Met 250 tot 300 miljoen heb je het tot in lengte van jaren op orde.”

Arriva
Een woordvoerster van Arriva zegt verbaasd te zijn dat de gemeenten nu pas aan de bel trekken omdat er „juist zoveel progressie is geboekt”. Volgens haar is uitbreiding op het spoor niet nodig, "We garanderen dat het goed komt op het huidige spoor", zegt ze.

Bron: De Telegraaf