NS laat bestolen vrouw op perron in kou staan

De 61 jarige Catharina Westerwaal is woedend op de NS. Die liet haar, vindt ze, ruim een maand geleden in de kou staan nadat ze in de trein was bestolen. De Utrechtse heeft een klacht ingediend bij de spoorwegen.

Op maandag 7 januari werd de vrouw in de trein door twee mannen beroofd. Ze slaagde erin een van de daders te achterhalen, die zich vervolgensin het toilet had verstopt. Hierop vroegen de conducteurs, gealarmeerd door de vrouw, op station Amsterdam Arena zijn vervoersbewijs, maar deze kon hij niet tonen. Een gevraagd ID-bewijs griste hij uit handen van de conducteur op het moment dat de deuren van de trein opengingen. Daarna zette hij het op een lopen.

'Ik zei nog tegen die conducteurs dat die man mijn portemonnee had gestolen,' vertelt de nog steeds verontwaardige vrouw tegenover het AD. Maar volgens haar maakte dat niets uit. Het antwoord van de  conducteurs was dat ze niet zomaar iemand mogen aanhouden of fouilleren. Als advies werd haar gezegd om de politie op het station er bij te halen.

De dader lieten ze gewoon lopen, aldus Westerwaal. 'En mij lieten ze achter op het perron. De deuren van de trein gingen dicht want de dienstregeling mocht niet in gevaar komen.'

Nadat de vrouw de bank had gebeld bleek dat er inmiddels 1.250euro  van haar rekening was afgeschreven door de criminelen.

NS ontkent schuld

Een woordvoerder van de NS zegt tegenover de krant dat het ontzettend vervelend is wat er gebeurd is, maar helaas heeft niemand iets opgemerkt. 'Van de conducteur kan niet gevraagd worden dat hij een persoon aanhoudt, omdat een medereiziger die persoon beschuldigt van diefstal. En verder geldt dat mevrouw blijkbaar haar pincode heeft laten afkijken voordat ze in de trein stapte.' De NS ontkent dat de schuld bij hun ligt.

Ook een schadevergoeding van 350 euro zal niet door de NS betaald worden. De NS wijst aansprakelijkheid af omdat de conducteurs gedaan hebben wat van ze verwacht mocht worden. 'Het spijt ons dat NS naar aanleiding van deze vervelende ervaring niet meer voor haar kan betekenen.'

Bron: AD