Kaartje voor HSL 60% duurder, en kritiek

Een kaartje voor de hogesnelheidstreinen die vanaf 1 juli volgend jaar tussen Amsterdam en Rotterdam zal moeten gaan rijden (als het lukt), zal 60 procent duurder zijn dan een kaartje voor de gewone NS-treinen.
Dit heeft Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings donderdag gemeld aan de Tweede Kamer.

De eerste vier weken geldt wel een introductietarief dat 'slechts' 15 procent hoger ligt dan het normale NS tarief. Een enkeltje Amsterdam-Rotterdam kost dan 15,70 euro, een retourtje 28,50 euro. Daarna komen er twee tarieven, naast het standaardtarief introduceert exploitant HSA een superdiscount.

Het standaardtarief voor een enkeltje Amsterdam-Rotterdam is 21,10 euro, een retourtje 39,30. Een enkeltje volgens het superdiscounttarief kost 10,80 euro, een retourtje 21,60 euro, staat op de site van NS HiSpeed.

Een beperkt aantal hsl-kaartjes zal via internet worden verkocht tegen een goedkoper tarief.

Kritiek

Deze beslissing om de kaartjes duurder te maken bracht bij diverse kamerleden kritiek op:

- De VVD noemt het 'heel onverstandig' de kaartjes van de toch al door talloze tegenslagen geplaagde hsl zo duur te maken.
Op zijn vroegst halverwege volgend jaar rijden de eerste hsl-treinen tussen Amsterdam en Rotterdam. Niet op de topsnelheid van 300 kilometer per uur, maar met 160 kilometer per uur.

- 'Geen punt', vindt CDA'er Koopmans: "Een Ferrari is ook duurder dan een gewone auto." De hsl biedt namelijk meer comfort. Ook als de treinen 160 rijden, zijn reizigers sneller op hun bestemming. Een rit Amsterdam-Rotterdam duurt drie kwartier, in plaats van een uur.

- Minister Eurlings vindt de prijzen 'redelijk'. Hij stelt vast dat reizigers ook de goedkopere trein kunnen nemen.

Het wordt lastig aan de hsl-tarieven te tornen. In het contract tussen de overheid en HSA (NS en KLM) staat dat de exploitant de prijs bepaalt. De eigenaar HSA (High Speed Alliance) moet jaarlijks 148 miljoen 'gebruikersvergoeding' betalen aan de staat. Als de Kamer lagere tarieven eist, zal HSA zelf ook niet meer het volle pond willen betalen.

Zo dreigt een fikse tegenvaller waarvoor de gewone man opdraait, waarschuwt CDA'er Koopmans. "Een onverantwoord pokerspel met geld van de belastingbetaler."

Bron: Nu.nl