D66: "Volledige anonimiteit met OV-Chipkaart"

D66 eist alsnog echte anonimiteit met de OV-chipkaart. Dat laat Kamerlid Stientje van Veldhoven weten tegenover website NUtech. De partij wil kamervragen gaan stellen over de kwestie.

Staatssecretaris Wilma Mansveld vindt in de beantwoording van kamervragen reisgegevens op de anonieme OV-chipkaart geen persoonsgegevens, maar het CBP (Centraal Bureau Persoonsgegevens) ziet dit echter wel zo. Hierme eis de D66 ontevreden en wil het Kamervragen gaan stellen.

Over de anonieme OV-chipkaart was al eerder ophef ontstaan toen bekend werd dat het mogelijk is om reisgegevens van een anonieme OV-chipkaart in te zien door een account op de website van Trans Link Systems (TLS) aan te maken. Het enige wat doorvoor nodig is, is het kaartnummer van de OV-chipkaart. Vervolgens kan men de reisgegevens van afgelopen anderhalf jaar terugzien. Hierop stelde D66 Kamervragen.

De vraag werd door Staatssecrearis Mansveld toen beantwoord. Volgens haar is er geen sprake is van het bewaren persoonsgegevens en daarom is ze niet van plan om actie te ondernemen. "Ik heb hierover contact gehad met TLS en ben tot de conclusie gekomen dat voor mij de noodzaak ontbreekt om actie te ondernemen", aldus de staatssecretaris.

"TLS heeft aangegeven dat de privacy-aspecten van de OV-chipkaart niet zijn veranderd met het uitbreiden van de dienstverlening met een online transactieoverzicht voor anonieme OV-chipkaarten, omdat hierbij geen persoonsgegevens worden bewaard."

CBP
Toch is het maar helemaal de vraag of Mansveld het hierbij bij het juiste eind heeft. “Het reisgedrag van iemand is sowieso een persoonsgegeven. Welke reis ik afleg of u aflegt met de trein zegt iets over u”, stelt een zegsvrouw van het CBP tegenover NUtech. “Als een ander dat via het overzicht van een bepaalde persoon kan zien dan zou dat inderdaad een persoonsgegeven kunnen zijn.”

Wel houdt het CBP een slag om de arm omdat het ook mogelijk is anonieme OV-chipkaarten tussen personen uit te wisselen en in die situatie zou het dan anders kunnen liggen. Ze benadrukt dat er nog geen onderzoek is gedaan naar de anonieme OV-chipkaart, maar dat bij de kaarten op naam is vastgesteld dat een transactieoverzicht persoonsgegevens betreft.

Of TLS met de anonieme overzichten de wet overtreedt kan de zegsvrouw niet aangeven. Op de vraag of er een onderzoek wordt gestart stelt het CBP dat ze daar nooit mededelingen over doen en pas met iets naar buiten komen als een onderzoek is afgerond.

Kamervragen
Voor D66-kamerlid Stientje van Veldhoven, die ook de eerdere Kamervragen stelde, stelt naar aanleiding van de beantwoording en de reactie van het CBP opnieuw Kamervragen. "Ik kan u zeggen dat ik niet zo blij was met die antwoorden", zegt de politica tegenover NUtech.

Van Veldhoven is van mening dat burgers het recht moeten hebben om anoniem te reizen op een OV-chipkaart. "Als het College bescherming persoonsgegevens aangeeft dat het toch persoonsgegevens zijn dan heeft de staatssecretaris zeker nog wat uit te leggen."

Bron: Nu.nl