VVD: 'Langere treinen inzetten tijdens winter'

De VVD in de Tweede Kamer wil dat de NS bij winterweer langere treinen inzet dan vorig jaar. Kamerlid Betty de Boer begrijpt dat er bij vrieskou minder treinen kunnen rijden, maar het gevolg mag volgens haar niet zijn dat de passagiers die dag op elkaar gepropt moeten worden vervoerd.

"Zoals de reizigers vorig jaar vervoerd werden, vind ik onverantwoordelijk en onveilig," zegt De Boer. "Er zaten veel te veel mensen in veel te korte treinen. Je moet er toch niet aan denken dat er paniek uitbreekt in een trein waar de mensen tegen de ramen aangeplakt zitten."

Ooktaatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur onderzoekt gaat onderzoeken of de treinverbinding naar Schiphol kan worden verbeterd, zonder dat er aan het onderhoud en de veiligheid wordt getornd.

"Schiphol is wel van essentieel belang voor het verdienvermogen van Nederland," vindt de VVD. "Regelmatig vallen treinen uit rond Schiphol en dat is bijzonder ongunstig voor de bereikbaarheid van de luchthaven."

Treinkaartje

Ook stemt de VDD er niet mee in om het treinkaartje volgend jaar duurder te maken. "De NS moet eerst maar eens in eigen vlees snijden en niet de last bij de reiziger leggen," meent De Boer.

Een woordvoerder van de NS zegt dat de verhoging van het treinkaartje nodig is vanwege het besluit dat de vervoerders gezamelijk 50 miljoen euro bij elkaar moeten brengen. Dit wordt gecompenseerd door de verhoging van het reizigerstarief. "Vervoerders moeten gezamenlijk 50 miljoen euro bij elkaar brengen in 2015, dat wordt geïnvesteerd in het spoor. Dat beleid voeren wij uit, door de prijzen van het kaartje met 1 procent te verhogen bovenop de inflatiecorrectie."

Bron: RTV Utrecht