Voorlopig geen sneller internet in de NS-treinen

Voorlopig zal T-Mobile alleen nog het 3G-netwerk gebruiken bij het aanbieden van gratis draadloos internet in de NS-treinen. Doordat er veel sprake zou zijn van capaciteitsproblemen op het 3G-netwerk zou 4G een oplossing zijn. Echter deze is op dit moment te kostbaar.

Voorlopig zal er geen 4G in de treinen worden aangeboden om via WiFi te kunnen gebruiken. Doordat de apparatuur in de trein daarvoor nog niet geschikt is, en deze al over ruim driehonderd treinen is uitgerold zou een vervanging kostbaar en tijdrovend zou zijn. "Die is geschikt voor 2g en 3g, maar zou dus aangepast moeten worden", zegt Michael Vos van T-Mobile desgevraagd tegenover IT-website Tweakers.

Over eventuele toekomstige inzet van 4G om de capactieit op het WiFi-netwerk te kunnen vergroten kon T-Mobile niks zeggen.

Wifi in de trein kampt veel met capaciteitsproblemen, met traagheid tot gevolg omdat alle reizigers die gebruik van van de gratis dienst maken, weer gebruiken maken van het 3G-netwerk van T-Mobile. Om de overlast te beperken zijn diverse websites geblokkeerd. Dit zijn NetFlix, Youtube en andere 'streamings' die teveel bandbreedtte gebruiken.

Vorige week oordeelde toezichthouder ACM dat T-Mobile diensten als Netflix en Youtube mag blokkeren, om de dienstverlening zonder problemen te kunnen aanbieden.

Het contract tussen NS en T-Mobile loopt tot april, tot die periode is het draadloos internet in de trein gegarandeerd gratis.

Bron: Tweakers