India zoekt buitenlandse investeerders voor hun hun spoor

India zal binnenkort buitenlandse investeerders uitnodigen om geld in hun spoorwegnetwerk te steken. Dat meldden donderdag overheidsfunctionarissen die bij de beslissing betrokken zijn. Buitenlanders mogen straks volledig eigenaar zijn van nieuw aan te leggen verbindingen rond steden en van hogesnelheidslijnen.

Onder de nieuwe aan te leggen verbindingen zullen zich de havenlijnen en industrielijnen bevinden. De conventionele spoorlijn voor het binnenlandsvervoer zal niet in handen komen van de buitenlanders.

Met deze stap hoopt India de economie in hun land geleidelijk te liberaliseren, en secoteren en ondernemingen te privatiseren. Het spoorwegnet van India is sterk verouderd en in handen van de staat. met de aankomende investeringen zullen de opstoppingen rond de steden uiteindelijk moeten worden verlicht.

10 miljard dollar

De Indiaase overheid rekent erop dat er de komende vijf jaar zo'n 10 miljard dollar vanuti het buitenland geinvesteerd zal worden in het nieuwe spoor. Als partners hebben bedrijven als het Amerikaanse General Electric en het Canadese Bombardieral belangstelling getoond. Economen waarschuwen echter dat voorgaande pogingen al minder geld hebben opgedracht dan eerder werd verwacht.

De liberalisering in India heeft tot nu toe niet altijd de gewenste gevolgen gehad. Veel buitenlandse bedrijven klagen over de enorme bureaucratie en corruptie, waardoor zakendoen in India niet altijd makkelijk is.

Spoorweg India

India bezit een spoorwegnet van 64.000 kilometer, waarvan tussen 2006 en 2011 maar slechts 1.750 kilometer aan nieuw spoor is aangelegd. Ter vergelijking: in China was dat 14.000 kilometer. De treinen in India zijn langzaam en bovendien zeer onveilig, hierdoor wordt er steeds meer transport over de weg vervoerd.

 

Bron: Treinreiziger