Internationele treinverbinding Arriva snel mogelijk door stempelfout

Vervoersbedrijf Arriva kan mogelijk toch op zeer korte termijn al van start gaan met een internationale treinverbinding tussen Den Haag en Brussel. Een bezwaarschrift van de Nederlandse regering tegen een besluit hierover van de Europese Commissie is door een fout niet ontvankelijk verklaard, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan de Tweede Kamer.

De gemeente Den Haag heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om een treinverbinding tussen hun stad en Brussel op te zetten. Hieruit is Arrvia als exploitant uit een aanbesteding naar voren gekomen. De Nederlandse regering heeft geprobeerd deze tegen te houden, omdat volgens hen ook binnenlandse reizen zouden kunnen worden gemaakt. Nederland vindt dat dat te veel concurreert met het hoofdrailnet welke aan de NS gegund is.

Vorig jaar lag er echter een besluit vast van de Europese Commissie dat de Nederlandse regels om het hoofdrailnet te beschermen in strijd zijn met de Europese regels. Timmermans kondigde daarop aan bezwaar aan te tekenen, maar hierbij zijn echter fouten gemaakt waardoor het bezwaar als ongeldig kan worden gezien. Een verkeerde datumstempel is de aanleiding waardoor het niet op tijd binnen is gekomen bij de Commissie.

Betreuren

Timmersmans heeft laten weten de gang van zaken te betreuren. "Er is uitgebreid nagegaan hoe dit heeft kunnen gebeuren", schrijft hij aan de Kamer. Ook geeft de minister toe dat het geen zin zal hebben om de zaak voort te zetten. Wel heeft Timmermans in een spoedoverleg met de commissie de Nederlandse inzet nogmaals 'onder de aandacht gebracht'.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven geeft aan dat ze niet om de gemaakte fout rouwt. "Het is natuurlijk knullig van het kabinet, maar ik ben er blij mee. Mogelijk komen er nu meer treinen naar België en Duitsland. De reizigers winnen bij deze fout van Timmermans."