NS werkt aan gratis fietsenstallingen

Mogelijk kunnen reizigers binnenkort gratis gebruik maken van de NS-fietsenstallingen bij treinstations. De spoorwegen willen met het openstellen van de stallingsplaatsen de wildgroei aan fietsen rondom de stations terugdringen.

Reizigers zouden dan gratis een hele dag de fiets kunnen parkeren. Echter indien deze langer dan 24 uur blijft staan, zal geld moeten betalen. Volgens berekeningen van de NS blijven op dit moment dagelijks dertigduizend plekken onbezet in bewaakte fietsenstallingen.

De gratis fietsenstallingen worden gerealiseerd in samenwerking met ProRail de gemeente en het Rijk, volgens het NOS Nieuws.

"Fietsen worden makkelijk en snel gedumpt buiten de fietsenrekken rond het station. Dat verontreinigt het aangezicht van het station en de gemeente", schrijft de NS in de Telegraaf.

Een woordvoerder van de NS zegt dat ze binnenkort een proef gaan starten in de gemeenten Utrecht, Breda en Den Bosch. Ook bij station Amsterdam Amstel is onlangs een proef begonnen met gratis bewaakte fietsenstallingen. De proef loopt tot het einde van dit jaar en wordt gefinancieërd door de NS, ProRail en de gemeente. Veel gemeenten zijn volgens de woordvoerder positief over het plan, omdat daardoor ook het visitekaartje van een stad mooier wordt.

Bron: NOS Nieuws