Treinverkeer Den Haag vanochtend gestremd na communicatiestoring

Het treinverkeer rond Den Haag heeft woensdagochtend korte tijd plat gelegen door een telefoniestoring. Eenzelfde soort storing trof het treinverkeer dinsdagavond in een deel van Noord-Holland boven Amsterdam, zegt een woordvoerder van Prorail. Het is niet onduidelijk of er een verband is.

Door de verstoring werd het treinverkeer van en naar Den Haag van 09.15 tot10.15 stilgelegd. Nadat deze opgelost had was er nog te kampen met uitval en vertragingen van op het spoor. De storing van woensdag had volgens de woordvoerder een stuk minder gevolgen dan die van dinsdag. Toen werden verbindingen van en naar Haarlem, Enkhuizen en Den Helder getroffen, waardoor reizigers er de hele avond last van hadden.

Een woordvoerder van ProRail noemt het systeem zeer belangrijk om de veiligheid op het spoor te waarborgen. Maatschappij voor Beter OV had gisteren al zijn kritiek geuit, dat het niet-werken van het GSM-R systeem niet belang was voor het uitvoeren van de dienstregeling. ProRail heeft echter aangegeven dat het wel van belang is: "Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om machinisten te waarschuwen dat er een boom op het spoor ligt. Ook kunnen machinisten het gebruiken om achteropvolgende treinen te waarschuwen dat er kinderen langs het spoor spelen", legt de woordvoerder uit. "Je kunt dus niet even zonder dit systeem rijden."

Bron: Foknieuws