NS schrijft met Abellio in voor concessie Limburg

Treinvervoerder NS schrijft niet zelf maar met dochterbedrijf Abellio in op de aanbesteding van de OV-concessie in Limburg. De concessie in Limburg gaat zowel over het bus- als treinvervoer in de provincie en geldt voor de periode van 2016 tot 2030.

Inmiddels is Abellio, het dochterbedrijf van de NS, op dit momentvoornamelijk actief in het buitenland, waaroner Engeland en Duitsland. De afgelopen weken ontstond er onduidelijkheid of NS wel mag meedingen naar het Limburgse vervoer, die eind dit jaar gegund zijn, zo meldt de Limburger.

De aanleiding voor de nieuwe aanbesteding van een deel van het Limburgse spoornetwerk  waren  plannen van staatssecretaris Wilma Mansveld, die wil dat de NS zich meer op het hoofdrailnet gata richten, en niet op regionale stoptreinen die ook door private vervoerders uitgevoerd zou kunnen worden. Voor Limburg werd er echter een uitzondering gemaakt omdat de NS daar het spoor met haar intercities deelt.

De concurrenten van NS, zoals Veolia, Arriva en Syntus, die de NS liever uitgesloten zien, zijn daarom ook teleurgesteld. De NS heeft als monopolist op het hoofdrailnet zoveel voordelen dat de aanbesteding oneerlijk wordt, vinden de partijen.

Bron: OV-Pro