NS zeer teleurgesteld vanwege schoonmakersconflict

De Nederlandse Spoorwegen zijn zeer teleurgesteld omdat de treinen voorlopig nog niet schoongemaakt worden als gevolg van het opnieuw mislukken van de onderhandelingen over een nieuwe schoonmaak-cao. De NS noemt het treurig dat de schoonmaakwerkgevers en FNV Bondgenoten nog steeds geen akkoord hebben bereikt.

Zolang er geen nieuwe cao is, voeren de schoonmakers acties bij de opdrachtgevers, waaronder bij de Nederlandse Spoorwegen. Hierdoor is er op een groot deel van de stations geen personeel aanwezig om de treinen schoon te maken, met als gevolg dat het een enorme puinhoop is. Om de ergste overlast weg te nemen en onveilige situaties te voorkomen, zet het spoorbedrijf al twee weken vrijwillig kantoorpersoneel in om treinen op te ruimen. Daarnaast worden er ook afvaltasjes uitgedeeld waarin reizigers hun afval in kunnen bewaren om deze later weg te gooien.

Een woordvoerder van het spoorwegbedrijf heeft aangegeven dat het conflict zeer teleurstellend is: "Het is uiterst teleurstellend dat het maar niet lukt om een fatsoenlijke cao met elkaar af te spreken. Wij hebben bij onze schoonmaakcontracten niet gestuurd op prijs maar op kwaliteit. We hebben dus niet bezuinigd. Toch zijn onze reizigers het dupe van deze stakingen".

Onderhandelingen

De onderhandelingen die inmiddels al weken plaatsvinden gaan vooral over een loonsverhoging van 50 cent extra per uur en de afschaffing of beperking van wachtdagen. Schoonmakers die ziek zijn, krijgen de eerste twee dagen niet uitbetaald.

Op tafel ligt nu het bod van de werkgeversorganisatie OSB om de schoonmakers in drie jaar 5 procent meer salaris te geven en de wachtdagen in stappen af te schaffen. FNV Bondgenoten wil 10 procent meer loon en onmiddellijke afschaffing van de wachtdagen.

De CNV Vakmensen ziet hoop in de onderhandelingen over een nieuwe CAO wat uiteindelijk tot een akkoord moet gaan leiden. "We zien dat het aardig opschiet", zo stelt onderhandelaar Jan Kampherbeek.

Bron: NOS